Krompirjeva pita
Krompirjeva pita je gosta nasitna in zelo okusna. Pripravljamo jo iz starega krompirja, ali pa iz že pripravljenega zamrznjenega krompirja. Gostota krompirjeve pite nas nasiti, dodana pražena čebula, slanina in sir pa piti dasta dodaten vonj in okus.
Pripomočki za pripravo krompirjeve pite
- pekač velikosti 30 x 12 cm
Sestavine za pripravo krompirjeve pite
Za osem oseb:
- 100 g narezane čebule
- 200 g krompirja
- 150 g bele moke tip 500
- 50 ml sončničnega olja
- 150 g kraške pancete
- 250 ml mleka
- 1 pecilni prašek
- 2 jajci
- 3 žlice kisle smetane
- 80 g naribanega sira mozzarella
- 1 žlica na drobno narezanega drobnjaka, svežega ali zamrznjenega
- morska sol po okusu
Postopek za pripravo krompirjeve pite
Za pripravo lahko uporabimo svež krompir, katerega umijemo in damo neolupljenega v posodo, ga zalijemo z vodo in kuhamo 20 do 30 minut, odvisno od debeline in vrste krompirja. Kuhan krompir olupimo in pretlačimo. Lahko pa, če ga imamo na zalogi, uporabimo že pripravljen, zamrznjen pretlačen krompir, ki ga pravočasno vzamemo iz zamrzovalnika, da se odtaja.
Olupljeno in na drobno narezano čebulo v ponvi rahlo prepražimo na olju toliko, da postekleni, nato jo iz ponve poberemo in jo shranimo v skodelico, v ponev pa stresemo na drobno narezano kraško panceto in jo prepražimo toliko, da postane hrustljava.V posodo, k pretlačenemu krompirju, dodamo jajci, mleko, kislo smetano in premešamo.
Nato dodamo še polovico prepražene čebulo in polovico prepražene kraške slanine, drobno narezan drobnjak in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo tekočo gladko maso. Po potrebi dodamo tudi sol, moramo pa biti previdni, saj že kraška slanina vsebuje veliko soli.
V posebno posodo presejemo moko, ji dodamo pecilni prašek in jo vmešamo v pripravljeno maso, tako dobimo gosto maso, ki nas spominja na testo pri peki kruha.
Pekač dobro premažemo z oljem in v njega vlijemo pripravljeno krompirjevo maso, ki jo potresemo z drugo polovico prepražene čebule in kraške slanine, na koncu pa potresemo še z naribanim sirom.
Navadno pečico segrejemo na 180 °C in ko je segreta, damo v njo pripravljen pekač, pečemo 30 do 35 minut, da površina dobi lepo zapečeno barvo, če površina postaja preveč zapečena, jo pokrijemo s peki papirjem.
Pečeno krompirjevo pito vzamemo iz pečice, počakamo, da se delno ohladi in jo narežemo na poljubno velike kose.
Tudi iz krompirja si lahko pripravimo poslastico, ki jo lahko ponudimo kot prilogo ali samostojni prigrizek. Lučka Glaser
Ob krompirjevi piti pa se lahko ponudi tudi kompot ali sok:
- Hruškova čežana brez sladkorja.
- Kosmulje v kompotu.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Jagode v lastnem soku.
- Grozdni sok iz sokovnika na paro.
- Kutinov kompot za ozimnico.
- Kutinov gosti sok.
- Gosti sok iz jabolk in breskev.
- Breskov sok za ozimnico.
- Pasterizirane slive v kompotu.