Odlična mesna lazanja
Print Friendly, PDF & Email

Mislim, da je lazanja moja najljubša jed. 🙂 Čeprav imam rada tudi testenine in čeprav se omaka pripravi podobno kot marsikatera mesna omaka, je lazanja enostavno boljša. Verjamem, da ji bogatejši okus daje veliko parmezana, ki ga obožujem in zato z njim ne skoparim. 🙂 Svoje naredi tudi bešamel, ki lazanji daje kremni okus.

Recept za tole lazanjo mi je dala moja mami, vendar se mi je zdel nekoliko zakompliciran oz. da mi vzame preveč časa. Razmišljala sem, kako ga malo poenostaviti in tako je nastala tale odlična mesna lazanja, ki jo pri nas doma obožujemo.

Pripomočki za odlično mesno lazanjo:

 • nož
 • deska
 • posoda za kuhanje
 • 2 glinena pekača velikosti 15 x 15 cm ali en običajni pekač velikosti približno 22 x 29 cm
 • kuhalnica
 • štedilnik
 • pečica
 • kozica
 • metlica za ročno mešanje

Sestavine za odlično mesno lazanjo:

Za 2 glinena pekača velikosti 15 x 15 cm:

Za bešamel:

 • 50 g masla
 • 25 g navadne bele moke tip 500
 • 25 g polnozrnate pšenične moke
 • 5 dl mleka
 • 40 g parmezana
 • za noževo konico sveže naribanega muškatnega oreščka

In še:

 • 10 listov testenin za lazanjo
 • 60 g parmezana
 • nekaj žličk olja

Postopek za odlično mesno lazanjo:

Lazanja je sestavljena iz plasti testenin, bešamela in mesne omake. In najprej se lotimo priprave omake. Čebulo olupimo in sesekljamo. Poru odrežemo spodnji del s koreninami, odstranimo zgornjo plast listov in ga po dolgem, po belem delu stebla 2- ali 3-krat zarežemo. Pod tekočo vodo ga speremo in tako odstranimo umazanijo. Nato ga narežemo na kolobarčke. Korenje olupimo in narežemo na pol cm velike koščke. Vso zelenjavo damo v rahlo namaščeno posodo.

Zelenjavo popražimo na srednje visoki temperaturi, da lepo zadiši, vmes večkrat premešamo in pazimo, da se nam ne prismodi. Nato v sredini naredimo prostor in vanj nadevamo mleto meso. S kuhalnico ga premešamo, da se med praženjem večje kepice razpustijo.

Potem dodamo še 30 g paradižnikove mezge, 1 žličko (domače) začimbne mešanice in posolimo s pol žličke soli.

Nastajajočo omako za mesno lazanjo zalijemo z 2 dl vode, premešamo in ko zavre, znižamo temperaturo na nižjo (tako da le rahlo brbota) in kuhamo 1 uro.

Na koncu vmešamo še paradižnikovo omako – to storimo 10 minut pred koncem.

Malo preden je omaka kuhana, je čas, da pripravimo še bešamel. V kozico ali manjšo posodo damo 50 g masla in jo pristavimo na štedilnik, da se maslo stopi. Takrat dodamo 50 g moke in premešamo z metlico za ročno mešanje.

Postopno prilijemo 5 dl mleka in vmes mešamo z metlico, da se grudice razpustijo in dobimo gladko maso, ki jo kuhamo 10 minut.

Bešamelu dodamo še sveže naribana muškatni orešček in parmezan.

Čas je, da se lotimo sestavljanja lazanje. V izbran pekač damo žlico ali dve bešamela. Nanj položimo plast testenin za lazanjo. Prekrijemo jih z nekaj žlicami mesne omake, ki jih posujemo z žlico naribanega parmezana. Nato spet sledi plast testenin, bešamela, omake, parmezana itd. dokler do vrha ne napolnimo pekača.

Pomembno
Testenine za lazanjo sem včasih posebej skuhala in šele nato zložila v pekač. Zdaj tega ne počnem več, ker ni potrebno – testenine posrkajo tekočino iz omake in se med peko lepo zmehčajo. Ker v moj pekač ne gre cel list testenin, ga odlomim. Včasih se ne odlomi lepo, a se to kasneje, ko je lazanja pečena, ne vidi ali občuti. Če nam vseeno to povzroča preglavice, pa lahko tisti del lista, ki ga želimo odlomiti, za nekaj sekund potopimo v vročo vodo, da se nekoliko zmehča in ga bomo tako lažje bolj kontrolirano odlomili in namestili v pekač. 😉

Zgornja plast mora biti plast testenin in bešamela, čez pa posujemo parmezan. Glinena pekača sem postavila v večji pekač, saj med peko malo šprica okoli in se tako izognem umazani pečici. 😉

Lazanjo pečemo 45 minut na 175 °C. Proti koncu preverimo, da se zgornja plast ne bo zapekla že preveč. Po potrebi pekač pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečeno lazanjo ponudimo kar v glinenih pekačih, zraven pa postrežemo še skledo solate, morda tole:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor