Enostaven zavitek z zelenjavno-mesnim nadevom
Ta enostaven zavitek z zelenjavno-mesnim nadevom lahko pripravimo za kosilo, večerjo, malico v službi ali kot prigrizek za goste. Iz mletega mesa in drobno narezane zelenjave pripravimo nadev, ki ga obogatimo z začimbami in dodatki. Z njim nadevamo vlečeno testo in dodamo še nariban sir. Vse skupaj zavijemo in prelijemo z jajcem in sladko smetano in posujemo s sirom. Zavitek spečemo v pečici in jed je že nared. Zelo enostavno, le nekaj časa nam bo vzelo.
Pripomočki za enostaven zavitek z zelenjavno-mesnim nadevom:
- pekač velikosti 22 x 37 cm
Sestavine za enostaven zavitek z zelenjavno-mesnim nadevom:
Za 3-4 osebe (če zavitek ponudimo kot glavno jed):
- 170 g čebule
- 2 stroka česna
- 200 g mletega govejega mesa
- 160 g korenja
- 80 g zelene paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica domače začimbne mešanice
- 140 g sira (masdamer, ementaler …)
- 1 jajce
- 1 dl sladke smetane
- ščep posušenega majarona
- ščep posušenega origana
- ščep soli
- 6 listov vlečenega testa
- 2 žlici sončničnega olja
Postopek za enostaven zavitek z zelenjavno-mesnim nadevom:
Priprava zavitka z zelenjavno-mesnim nadevom nam bo sicer vzela nekaj časa, ni pa zapletena. Najprej sesekljamo 170 g čebule in jo stresemo v ponev, v katero smo vlili žlico sončničnega olja. Ponev pokrijemo s pokrovko in čebulo dušimo približno 5 minut, da začne postajati rjavkaste barve in se zmehča. Po potrebi dolijemo nekaj žlic vode.
Stremo 2 stroka česna in ju dodamo v ponev k čebuli. V odkriti ponvi pražimo par minutk.
Potem v ponev dodamo 200 g mletega govejega mesa. Posolimo s ščepom soli in med mešanjem pražimo na zmerni temperaturi približno 5 minut. Potem ponev pokrijemo in meso dušimo, medtem ko pripravljamo zelenjavo.
Olupimo 160 g korenja in ga naribamo. Dodamo ga k mesu in dušimo dalje.
Papriko speremo pod tekočo vodo in jo razrežemo. Narežemo jo na majhne koščke, ki jih stresemo v posodo.
V nadev za ta enostaven zavitek dodamo še žlico domače začimbne mešanice, ščep suhega majarona in origana, žlico mezge in sojine omake. Dolijemo 0,5 dl vode in vse dobro premešamo. Pokrijemo in kuhamo 20 minut.
Medtem naribamo 140 g sira.
Na pult pogrnemo kuhinjsko krpo in nanjo položimo 2 lista vlečenega testa. Nadevamo ga s tretjino zelenjavno-mesnega nadeva za zavitek.
Čez posujemo pest sira.
Testo začnemo zvijati, tako da nastane zvitek. Položimo ga v pekač, ki smo ga premazali z žlico olja.
Na enak način porabimo še preostale 4 liste testa, nadev in večino sira, nekaj pa ga prihranimo, saj ga bomo posuli po vrhu zavitka. Dobimo 3 zvitke. V skledici zmešamo 1 jajce in 1 dl sladke smetane.
S to mešanico prelijemo enostaven zavitek z zelenjavno-mesnim nadevom. Pomagamo si s kuhinjskim čopičem.
Preostanek naribanega sira potresemo po zavitku.
Pekač z zavitkom položimo v klasično pečico, ogreto na 175 °C in ga pečemo približno 35 minut. Spremljamo, kdaj bo skorjica postala zlato-rjave barve.
Enostaven zavitek z zelenjavno-mesnim nadevom je pripravljen. Lahko ga ponudimo za kosilo in ga obogatimo s solato po izbiri. Če ga bomo kot prigrizek ponudili gostom, ga nekoliko ohladimo in narežemo na manjše, za nekaj grižljajev velike kose.
Če smo ljubitelji jedi zelenjavno-mesnih kombinacij, je tukaj še več idej za taka kosila:
- Odlična mesna lazanja.
- Mesni venec s koruzo in fižolom po mehiško.
- Testenine z mesno omako in papriko.
- Listnati žepki s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom.
- Piščanec z zelenjavnim nadevom v hrustljavem testu.
- Losos v skorjici.
- Dvojne tortilje z zelenjavnim nadevom in mesom.
- Okusni pisani kiš z zelenjavo in piščancem.
- V foliji pečena zelenjava in meso.
- Mehiške palačinke.