Okusni pisani kiš z zelenjavo in piščancem
Imate v hladilniku zelenjavo, ki se vam že nekaj časa valja po policah? Ali pa košček sira in le še nekaj žlic kisle smetane, za katere ne veste, kako bi jih uporabili, da jih nazadnje ne bi vrgli stran? Dobesedno iz ostankov, iz tistih živil, ki jih zagledate vedno, ko odprete hladilnik in vas opomnijo, da so še kar tam in jih bo nekako treba počasi porabiti, lahko pripravite presenetljivo okusno jed, ki bo nasitila lačne želodčke, poskrbela, da “pozabljena” živila iz hladilnika ne bodo postala neužitna in še navdušila z okusom, teksturo in barvami. Pripravite okusni pisani kiš z zelenjavo in piščancem!
Pripomočki za okusni pisani kiš z zelenjavo in piščancem:
- 3 posode
- cedilo
- kuhalnica
- deska in nož
- skodelica
- okrogel pekač premera 26 cm (uporabila sem teflonskega)
Sestavine za okusni pisani kiš z zelenjavo in piščancem (za 3 osebe):
- 2 pesti testenin
- 1 rdeča in 1 rumena paprika
- 2 večja kosa korenja
- 1 večja koleraba
- 2 pesti stročjega fižola
- 1 večja čebula
- maščoba za praženje (uporabila sem kokosovo mast)
- 1 piščančje prsi
- 1 žlica domače začimbne mešanice
- 2 jajci
- 200 g sira
- 3 žlice kisle smetane
- 2 dl mleka
- sol
Postopek za okusni pisani kiš z zelenjavo in piščancem:
V prvo posodo damo malo masti in jo pristavimo na štedilnik. Na maščobi popražimo sesekljano čebulo. Medtem ko se čebula praži na zmernem ognju, piščančje prsi zrežemo na koščke. Dodamo jih v posodo k čebuli in solimo. Zdaj na koščke narežemo še obe papriki, ki smo ju prej dobro sprali pod tekočo vodo. Ko dodamo koščke paprik, dodamo domačo začimbno mešanico, premešamo in sestavine pražimo še približno 5 minut, nato pa posodo pokrijemo in vse skupaj dušimo okoli 15 minut.
V drugo posodo nalijemo vodo, jo solimo in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, vanjo vržemo testenine in jih skuhamo do mehkega.
V tretjo posodo prav tako nalijemo vodo, jo solimo in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, vanjo damo kuhat na koščke narezano korenje, stročji fižol in kolerabo. Uporabila sem zamrznjeno zelenjavo z domačega vrta, ki sem jo poleti pripravila za nadaljnjo uporabo: očistila, narezala in zamrznila. Tako z zelenjavo zdaj nisem imela skoraj nič dela. Če uporabimo svežo zelenjavo, nam ta korak vzame malo več časa.
Ko so testenine in zelenjava kuhani, jih odcedimo in dodamo v prvo posodo, kjer se pražijo meso in papriki.
Mešanico nekoliko ohladimo, potem jo prestavimo v pekač in potresemo s polovico naribanega sira. Premešamo.
V skodelici zmešamo jajci, mleko in kislo smetano in s tem prelijemo vsebino pekača.
Čez potresemo preostanek naribanega sira. Pekač postavimo v na 150 °C ogreto pečico in pečemo približno pol ure. Potem preverimo, ali površina jedi postaja privlačno zapečena, iz kuhinje pa se širi mamljiv vonj.
Vse sestavine smo že prej toplotno obdelali, jajce, ki je edino, ki se mora še speči, pa se v tem času tudi že speče. Tako lahko kiš zapečemo bolj ali manj – po okusu pač.
Nasvet:
Za okusni pisani kiš z zelenjavo in piščancem sem uporabila, kar sem imela v hladilniku in zamrzovalniku. Tako vam ni treba natančno slediti mojemu spisku sestavin, ampak ga lahko prilagodite. Pozorni pa bodite na to, da v pekač vmešate jajce, mleko in smetano, ki bodo povezali sestavine in po pečenju tvorili kompaktno jed.
Dober tek!