Zelenjavna lazanja z veganskim drobljencem
Lazanjo obožujem! Res je, da priprava zahteva svoj čas (kar hitro mine ena ura ali še malo več), ampak okus je tega zame vsekakor vreden. Običajno delam mesno lazanjo, ki jo imamo pri nas zelo radi, a rada tudi preizkušam nove recepte, izpeljanke, sestavine … Tako sem se lotila brezmesne lazanje in nastala je zelenjavna lazanja z veganskim drobljencem. Izkazala se je za res dobro.
Že nekaj časa sem se spogledovala z veganskim drobljencem in odločila sem se, da bo ravno pravi za lazanjo. Lahko bi rekla, da sem ga uporabila tam, kjer bi sicer meso – okus je seveda drugačen, a dober. Ta zelenjavna lazanja je tudi čudovitih barv: rdečo dajejo pesa, korenje in paradižnik, za zeleno pa poskrbi grah. Ker obožujem sir, sem ga uporabila v izdatnih količinah – tukaj res ne šparam. 🙂
Verjamem, da lahko dosežem dober okus končne jedi, če so že same sestavine dobre, zato izbiram sire, ki so polnega okusa in jih je užitek jesti tudi tako. Lazanje ni brez sveže naribanega parmezana, pa tudi muškatni orešček vedno ribam sproti. Vse te malenkosti, ki nam med pripravo vzamejo nekaj več časa, nas na koncu nagradijo s kulinarično harmonijo v obliki okusne jedi – ki je povrhu še lepa na pogled. 🙂
Pripomočki za zelenjavno lazanjo z veganskim drobljencem:
- pekač s pokrovom velikosti 29 x 18 cm
Sestavine za zelenjavno lazanjo z veganskim drobljencem:
- 200 g čebule
- 160 g korenja
- 230 g sveže rdeče pese
- 180 g veganskega drobljenca
- 2 dl pasiranega paradižnika
- 160 g kuhanega graha
- ščep posušenega majarona
- ščep posušenega šetraja
- 4 ščepi soli
- 1 žlička domače začimbne mešanice (lahko nadomestimo s kupljeno)
- 1/2 žličke sladke paprike v prahu
- 1/2 žličke curryja
- 50 g masla
- 50 g navadne bele moke
- 5 dl mleka ali rastlinskega napitka (uporabila sem ovseni napitek)
- za 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
- 190 g sira (uporabila sem čedar in malo ementalerja)
- za 2 žlici sveže naribanega parmezana
- 250 g testenin za lazanjo
- 2 žlici sončničnega olja
Postopek za zelenjavno lazanjo z veganskim drobljencem:
Za zelenjavno lazanjo z veganskim drobljencem moramo kot za mesno pripraviti nadev, bešamel in vse zložiti skupaj s testeninami za lazanjo. Najprej se lotimo priprave zelenjavnega nadeva.
V večjo posodo damo 2 žlici olja in jo postavimo na štedilnik. Sesekljamo eno večjo čebulo (200 g) in jo stresemo v posodo, da se popraži. Sama čebulo raje dušim, zato posodo za nekaj minut pokrijem.
Vmes olupimo in na grobo naribamo 160 g korenja. Ko čebula postekleni in začne dobivati rjavkasto barvo, ga dodamo v posodo in premešamo. Spet pokrijemo, po potrebi prilijemo nekaj žlic vode, da se korenje med dušenjem lepo zmehča in se ne prime na dno.
Nato naribamo 230 g olupljene sveže rdeče pese, ki jo stresemo h korenju in premešamo.
Zdaj dodamo začimbe in zelišča: ščep posušenega majarona, ščep posušenega šetraja, 2 ščepa soli, 1 žličko domače začimbne mešanice, 1/2 žličke sladke paprike v prahu in 1/2 žličke curryja. Premešamo in pokrijemo, po potrebi pa dolijemo malo vode. Kuhamo 10 minut.
Medtem pripravimo bešamel: v drugo posodo damo 50 g masla in ko se stopi, postopno dodamo 50 g moke. Ves čas mešamo z ročno metlico.
Takoj zatem, ko se maslo in moka zmešata v enotno in vedno gostejšo zmes, postopno dolijemo 4 dl mleka. To storimo med stalnim mešanjem, nato pa kuhamo 10 minut na nizki temperaturi in vmes večkrat premešamo, da se ne prismodi.
V prvo posodo, kjer pripravljamo nadev za zelenjavno lazanjo z veganskim drobljencem, zdaj dodamo drobljenec. V ta namen povišamo temperaturo in peso in korenje pomaknemo ob stran posode, na prostor, ki nastane, pa stresemo 180 g drobljenca.
Malo popražimo, vmes nekoliko premešamo, nato pa drobljenec zmešamo z zelenjavo.
Zdaj dodamo še 2 dl pasiranega paradižnika, 1,5 dl vode in 160 g kuhanega graha. Vse skupaj zmešamo in pustimo, da se še malo pokuhlja na nizki temperaturi.
V bešamel, ki se je medtem že skuhal, dodamo še 2 ščepa soli, za 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka, dolijemo še 1 dl mleka ali rastlinskega napitka in vse skupaj dobro premešamo.
Naribamo 190 g izbranega sira. Približno 60 g ga dodamo k bešamelu in premešamo, da se stopi in lepo vmeša v omako.
Tako, nadev in bešamel za zelenjavno lazanjo z veganskim drobljencem sta pripravljena, zato se lotimo zlaganja v pekač. Na dno pekača damo nekaj žlic bešamela in ga lepo razporedimo po dnu. Čez položimo toliko testenin za lazanjo, da pokrijemo dno z bešamelom. Testenin prej ne kuhamo – dodamo kar surove. Po potrebi jih nalomimo na ustrezne kose. Nič hudega, če niso popolnih oblik – v pečeni lazanji se to ne bo nič videlo ali okusilo.
Na plast testenin nadevamo nekaj žlic nadeva in ga pogladimo z žlico, da je lepo razporejen po celotni površini. Čez potresemo pest naribanega sira.
Čez nadev in sir prelijemo nekaj žlic bešamela in nadaljujemo z novo plastjo testenin za lazanjo. Čeznjo spet nadevamo zelenjavni nadev z drobljencem, sir, bešamel itd. dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast naj bodo testenine, čeznje pa bešamel, ki ga posujemo z morebitnim ostankom sira in 2 žlicama sveže naribanega parmezana.
Pekač pokrijemo s pokrovom. Potisnemo ga v klasično pečico, ogreto na 175 °C in zelenjavno lazanjo z veganskim drobljencem pečemo 1 uro in 10 minut. Proti koncu, torej po eni uri peke, opazujemo čudovito pečeno lazanjo, kako lepe zlato-rjavkaste barve postaja na vrhu in jo po potrebi iz pečice vzamemo nekoliko prej.
Pečeno lazanjo odkrijemo in nekaj minut pustimo stati, da se malenkost ohladi. Tako jo bomo lažje razrezali in jedli.
Dober tek!
Čeprav imam zelo rada mesno lazanjo, me je tale zelenjavna lazanja z veganskim drobljencem navdušila. Če vas zanima tudi recept za mojo odlično mesno lazanjo, ga najdete tukaj.