Zapečene tortilje z zelenjavno-mesnim nadevom
Zapečene tortilje z zelenjavno-mesnim nadevom so odlično kosilo, lahko pa so tudi priročna in okusna večerja za obiske. Pripravimo jih lahko vnaprej in medtem ko se pečejo, že pospravimo kuhinjo. 😉
Te tortilje lahko pripravimo na dva načina: običajnega z mletim govejim mesom ali vegetarijansko ali celo vegansko različico, če meso zamenjamo z nadomestkom, torej veganskim mletim “mesom”, prav tako pa z nadomestki zamenjamo tudi kislo smetano in sir. Sama jih pripravljam na oba načina in oba sta tako zelo okusna! Čeprav jed vsebuje kar nekaj sestavin, je priprava preprosta, si pa moramo vzeti nekaj časa zanjo. Ves trud bo poplačan že s prvim grižljajem.
Pripomočki za zapečene tortilje z zelenjavno-mesnim nadevom:
- ustrezno velik pekač (da bomo nanj lahko naložili 10 zvitih tortilj)
- 10 zobotrebcev
Sestavine za zapečene tortilje z zelenjavno-mesnim nadevom:
Za 10 tortilj:
- 10 tortilj (uporabljam navadne pšenične in polnozrnate)
- 275 g mletega govejega mesa ali veganskega nadomestka
- 300 g čebule
- 200 g paprike (zelene, rdeče ali rumene, lahko tudi kombiniramo)
- 500 g paradižnika
- 160 g bučke
- 120 g rdečega fižola iz pločevinke
- 190 g sladke koruze v zrnju iz kozarca
- 230 g sira (uporabljam masdamer, za vegansko različico pa sir izpustimo ali uporabimo ustrezen nadomestek)
- 100 g kisle smetane (ali veganske različice)
- 1/3 žličke soli
- ščep posušenega majarona
- ščep posušenega origana
- ščep posušene bazilike
- 1 žlička začimbne mešanice za tortilje (uporabljam Fajita mild)
- 2 žlici sončničnega olja
Postopek za zapečene tortilje z zelenjavno-mesnim nadevom:
Zapečene tortilje z zelenjavno-mesnim nadevom pripravimo tako, da najprej olupimo in nasekljamo 300 g čebule. Stresemo jo v posodo, v kateri bomo skuhali nadev za tortilje. Na dno vlijemo 2 žlici olja in na zmerni temperaturi čebulo nežno pražimo nekaj minut, da postekleni in rahlo začne spreminjati barvo na rjavo.
Zdaj v posodo dodamo izbrano meso: 275 g mletega govejega mesa ali vegansko različico. S kuhalnico ga zdrobimo na manjše koščke in večkrat premešamo. Solimo s tretjino žličke soli in dodamo posušena zelišča: po ščep majarona, bazilike in origana.
V drugo posodo medtem nalijemo vodo, da bomo v njej blanširali paradižnik in ga z lahkoto olupili. Po želji lahko ta korak izpustimo in paradižnika ne lupimo (če nas ne motijo svitki paradižnikove kože, ki se kasneje pojavijo v omaki). Če se odločimo, da ga bomo olupili, zavremo vodo in vanjo damo paradižnik. Nekaj minutk naj voda vre, paradižniku pa bo koža začela pokati. Takrat ga vzamemo iz vode in ohladimo, tako da lahko kožo enostavno odstranimo. Narežemo ga na koščke.
Na koščke narežemo tudi 200 g izbrane paprike, ki ji odstranimo pecelj in semena in jo splaknemo pod tekočo vodo. Oboje stresemo v posodo k čebuli. Premešamo in pokrijemo s pokrovko, da se zelenjava lepo duši.
V posodo z nadevom za tortilje dodamo še 160 g bučke. Če je domača, je sama ne lupim. Splaknemo jo pod vodo in narežemo na približno 1 cm velike koščke. Če je bučka mlada, ni potrebno odstranjevati semen. Narezano dodamo v posodo, premešamo in dušimo dalje. Pazimo, da se nam omaka ne prime na dno posode. Zelenjavno-mesni nadev za tortilje dušimo približno 30 minut. Medtem naribamo 230 g sira.
Ko je nadev skoraj pripravljen, vanj dodamo še 120 g rdečega fižola in 190 g sladke koruze v zrnju, ki ju prej splaknemo na cedilu.
Zmes posujemo z 1 žličko začimbne mešanice za tortilje in dobro premešamo. Poskusimo nadev in po okusu dodamo, kar se nam zdi, da še manjka (lahko npr. dodamo pekočo začimbno mešanico za tortilje).
Zdaj začnemo s pripravo tortilj: na krožnik ali desko položimo eno tortiljo in jo premažemo z žličko kisle smetane. Obenem vklopimo še klasično pečico in temperaturo nastavimo na 170 °C.
Na sredino s kislo smetano namazane tortilje po dolgem naložimo približno 3 žlice nadeva.
Čez posujemo za manjšo pest sira (oz. po okusu).
Tortiljo nato zapognemo z ene in druge strani in jo zapečatimo s pomočjo zobotrebca. Položimo jo na pekač, ki ga ni treba naoljiti ali uporabiti papirja za peko.
Po tem postopku pripravimo še ostalih 9 tortilj, tako da porabimo vse sestavine. Pekač s tortiljami z zelenjavno-mesnim nadevom položimo v ogreto pečico. Tortilje pečemo 20 minut (po 15 minutah preverimo, da ne bodo preveč zapečene).
Pečene tortilje preložimo na servirni krožnik ali pladenj ter jih čimprej postrežemo, saj so najbolje še vroče. Dober tek!
Če vam tekne mehiška hrana, predlagam, da poskusite še: