Kislo zelje s pečenico iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Kislo zelje in kisla repa se v jesenskih in zimskih dneh pogosto znajdeta na naših krožnikih. In prav je tako, saj sta zdrava in okusna popestritev. Sama velikokrat pripravim kislo zelje, h kateremu ponudim še pečenico, z zlato –  rumeno hrustljavo skorjico. Zame in moje domače je to odlično kosilo.

kislo-zelje-s-pecenico-iz-pecice (22)

Pripomočki za kislo zelje s pečenico iz pečice:

  • nižja posoda za kuhanje zelja s pokrovko
  • posoda za kuhanje pečenic s pokrovko
  • pekač
  • štedilnik in električna pečica
  • kuhalnica
  • nož in deska za rezanje
  • merilnik tekočin
  • prijemalka
  • vilica
  • cedilo

Sestavine za pripravo kislega zelja s pečenico iz pečice:

Za 4 osebe

  • 1 kg kislega zelja
  • 1 kocka kokosove masti (ali druge maščobe)
  • 1 čebula
  • 2-3 stroki česna
  • 2-3 lovorovi listi (suhi)
  • nekaj zrn celega popra
  • 3 ščepci muškatnega oreščka
  • ščepec soli
  • 1 dl vode
  • 4 pečenice

Postopek priprave kislega zelja in pečenic iz pečice:

Kislo zelje pripravimo tako, da najprej čim bolj na drobno nasekljamo čebulo in česen. Nato v nižji posodi stopimo kokosovo maslo (ali drugo maščobo) in na njej, na nižji temperaturi, počasi prepražimo čebulo in česen. Pražimo toliko časa, da čebula in česen lepo zadišita in nekoliko posteklenita. Nikakor pa ju ne smemo pražiti toliko časa, da postaneta zapečena.

kislo-zelje-s-pecenico-iz-pecice (7)Medtem, ko se čebula in česen pražita, zelje stresemo v cedilo in ga nekoliko operemo, pod tekočo vodo, da zelje ne bo prekislo.

kislo-zelje-s-pecenico-iz-pecice (3)Ta čas sta čebula in česen že prepražena, zato jima dodamo zelje in začimbe (lovorove liste, sol, celi poper, muškatni orešček). Vse skupaj zalijemo z 1 dl vode.

kislo-zelje-s-pecenico-iz-pecice (8)Premešamo in v pokriti posodi kuhamo približno 20-30 minut oziroma toliko, da se zelje zmehča. Vsake toliko ga premešamo. V kolikor se vam zazdi, da je bode premalo, jo lahko med kuhanjem še nekaj dolijete. A nikar ne pretiravajte z vodo.

Medtem, ko se zelje kuha, v drugo posodo denemo pečenice, jih zalijemo z vodo in jih damo kuhat.

kislo-zelje-s-pecenico-iz-pecice (9)Ko pečenice zavrejo, zmanjšamo temperaturo tako, da bodo počasi vrele. Vrejo naj 15 minut. Istočasno priklopimo tudi električno pečico in jo nastavimo na 180 °C. Po 15 minutah s pomočjo prijemalke pečenice vzamemo iz vrele vode in jih denemo na pekač. Vsako pečenico nekajkrat prepikamo s pomočjo vilice.

Namig
Pekača vam ni potrebno namastiti.

kislo-zelje-s-pecenico-iz-pecice (10)

Pekač potisnemo v pečico in pečemo na 180 °C približno 35-40 minut oziroma toliko časa, da dobijo lepo zlato – rjavo barvo. Postrežemo skupaj s kislim zeljem.

kislo-zelje-s-pecenico-iz-pecice (22)

Nasvet
V kolikor pečenic ne želite peči v pečici, jih seveda lahko spečete tudi v ponvi, na nekaj maščobe. Vendar pa je meni ljubše pečenje v pečici, saj tako ni nobenega špricanja maščobe po štedilniku in okoli nje, pa še pečenic vam ni potrebno obračati med pečenjem. Super, ne?

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor