Pire krompir
Print Friendly, PDF & Email

Pire krompir je priljubljena priloga in rade ga imajo vse generacije. Tudi pripravimo ga lahko različno, v kombinaciji s še kakšno zelenjavo (npr. kuhano svežo repo, rdečo peso, korenjem, ingverjem, … ) in z različnimi dodatki, ki obogatijo njegov okus. Nekateri mu dodajo maslo, spet drugi kislo smetano ali smetano za kuhanje, tretji mleko … Jaz mu dodam vse, zato bi lahko rekli, da gre za nekoliko ”bogatejšo” različico te priljubljene priloge.

pire krompir

Pripomočki za pire krompir

  • tlačilka za krompir

Sestavine za pire krompir

Za 5 oseb:

  • 1000 g krompirja
  • sol po okusu
  • 130 g masla
  • 70 g kisle smetane
  • 50 ml mleka

Priprava pire krompirja

Krompir olupimo, umijemo in narežemo na manjše kocke, ki jih splaknemo pod vodo in damo v posodo.

pire krompir

Zalijemo z vodo, toliko, da je krompir v celoti pokrit, pokrijemo s pokrovko in pristavimo na štedilnik, ko zavre, ob zmernem vrenju kuhamo 15-20 minut (čas kuhanja je odvisen od vrste, starosti krompirja pa tudi velikosti kock). Če želite, lahko solite vodo, v kateri se bo krompir kuhal, jaz raje solim krompir na koncu.

pire krompir

Ko je krompir kuhan (to lahko preverimo s pomočjo vilice, ki jo zabodemo v košček krompirja), mu odlijemo vodo, v kateri se je kuhal in krompirju dodamo maslo, kislo smetano in mleko. Na tej točki ga tudi solimo (če nismo že prej vode, v kateri smo ga skuhali). Po želji lahko dodamo še npr. muškatni orešček, ki se pireju lepo poda. S tlačilko za krompir vse skupaj dobro pretlačimo. Za to si vzamemo čas, da dobimo kremast pire brez koščkov.

pire krompir

Takoj postrežemo.

pire krompir

Naj vam tekne!

pire krompir

Nekaj idej s čim postreči pire krompir:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor