Pire krompir
Pire krompir je priljubljena priloga in rade ga imajo vse generacije. Tudi pripravimo ga lahko različno, v kombinaciji s še kakšno zelenjavo (npr. kuhano svežo repo, rdečo peso, korenjem, ingverjem, … ) in z različnimi dodatki, ki obogatijo njegov okus. Nekateri mu dodajo maslo, spet drugi kislo smetano ali smetano za kuhanje, tretji mleko … Jaz mu dodam vse, zato bi lahko rekli, da gre za nekoliko ”bogatejšo” različico te priljubljene priloge.
Pripomočki za pire krompir
- tlačilka za krompir
Sestavine za pire krompir
Za 5 oseb:
- 1000 g krompirja
- sol po okusu
- 130 g masla
- 70 g kisle smetane
- 50 ml mleka
Priprava pire krompirja
Krompir olupimo, umijemo in narežemo na manjše kocke, ki jih splaknemo pod vodo in damo v posodo.
Zalijemo z vodo, toliko, da je krompir v celoti pokrit, pokrijemo s pokrovko in pristavimo na štedilnik, ko zavre, ob zmernem vrenju kuhamo 15-20 minut (čas kuhanja je odvisen od vrste, starosti krompirja pa tudi velikosti kock). Če želite, lahko solite vodo, v kateri se bo krompir kuhal, jaz raje solim krompir na koncu.
Ko je krompir kuhan (to lahko preverimo s pomočjo vilice, ki jo zabodemo v košček krompirja), mu odlijemo vodo, v kateri se je kuhal in krompirju dodamo maslo, kislo smetano in mleko. Na tej točki ga tudi solimo (če nismo že prej vode, v kateri smo ga skuhali). Po želji lahko dodamo še npr. muškatni orešček, ki se pireju lepo poda. S tlačilko za krompir vse skupaj dobro pretlačimo. Za to si vzamemo čas, da dobimo kremast pire brez koščkov.
Takoj postrežemo.
Naj vam tekne!
Nekaj idej s čim postreči pire krompir:
- goveji zrezki v omaki,
- svinjski zrezki v naravni omaki,
- bučke s kurkumo in sirom,
- piščančji zrezki v porovi omaki,
- piščančji zrezki v čebulni omaki,
- kisla repa, zabeljena z zaseko,
- svinjski trakci v zelenjavni omaki.