Kisla repa zabeljena z zaseko
Print Friendly, PDF & Email

Kisla repa zabeljena z  zaseko je eden izmed mojih najljubših obrokov v zimskem času. Poleg kisle repe postrežem še pire krompir in okusno kosilo je na mizi. Za vse, ki pa si poleg želite še kaj mesnega, pa zraven seveda lahko postrežete še pečenice, krvavice, tudi hrenovko, ali le košček pečenke, ki je ostala od prejšnjega dne.

Ker pri nas doma nismo ljubitelji ocvirkov, kislo repo raje zabelim s čebulo, ki jo pred tem prepražim na zaseki. Kisla repa z zaseko je lahko tudi samostojna jed s kosom (čebulnega) kruha ali pa kot priloga. Če jo postrežem samostojno, se meni osebno poleg zelo lepo poda žlička kisle smetane. Pravzaprav ni ta jed oziroma recept ni nič posebnega, vsekakor pa je ideja za pripravo kisle repe in zato sem se tudi odločila, da jo delim z vami.

Kisla repa zabeljena z zaseko

Pripomočki za kislo repo z zaseko

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za kislo repo z zaseko

Za 4 osebe:

  • 1 kg kisle repe
  • cca. 700 – 800 ml vode (oz. po želji)
  • 1-2 lovorova lista
  • 1 žlica domače suhe mešanice začimb
  • ščepec popra
  • 1 čebula (50 g)
  • 30 – 40 g zaseke
  • po želji: 2-3 cela zrnja popra ali mleti poper po okusu

Priprava kisle repe zabeljene z zaseko

Kislo repo iz embalaže stresemo na cedilo in na hitro splaknemo pod tekočo vodo. Pustimo, da se malo odteče. Lahko poskusimo, če nam ustreza kislost in če je še vedno prekisla, jo lahko še malo splaknemo.
Odcejeno kislo repo damo v posodo, zalijemo z vodo, toliko, da je repa pokrita, če imate radi več tekočine, brez težav lahko dolijete več vode. Kisli repi dodamo lovorova lista, žlico domače suhe mešanice začimb, malo popra.

Pokrijemo s pokrovko in pristavimo na štedilnik, ko zavre, zmanjšamo temperaturo in ob zmernem vrenju kuhamo cca. 15-20 minut (mi imamo radi kislo repo, ki je še malo ”na zob”, zato, če imate radi do mehkega kuhano kislo repo, podaljšajte čas kuhanja).

Kisla repa zabeljena z zaseko

Čebulo olupimo in nasekljamo, v ponvi pa stopimo zaseko. Na zaseki počasi, na nižji temperaturi prepražimo čebulo, da postane zlato rjava.

Kisla repa zabeljena z zaseko

Prepreženo čebulo dodamo že kuhani kisli repi in dobro premešamo, vrnemo nazaj na štedilnik za par minutk, da še malo povre in že lahko postrežemo.

Kisla repa zabeljena z zaseko

Postrežemo skupaj s pire krompirjem ali pa kosom kruha, zraven se poda tudi kakšna mesnina (kranjska klobasa, pečenica, krvavice, hrenovka, …).

Kisla repa zabeljena z zaseko

Naj vam tekne!

Poskusite tudi jedi iz sveže repe:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor