Zeljne krpice po moje
Print Friendly, PDF & Email

Zeljne krpice so okusno in nasitno kosilo, ki brez dvoma tekne tudi najmlajšim. Priprava pa je enostavna in tudi relativno hitra, četudi se lotimo priprave domačih testenin, ki zeljnim krpicam zagotovo dodajo piko na i. Seveda pa ne bo nič narobe, če boste posegli po kupljenih testeninah in zeljne krpice pripravili z njimi.

zeljne krpice po moje

Pripomočki za pripravo zeljnih krpic

 • nožek za rezanje testa

Sestavine za zeljne krpice

Za 4 osebe:

 • 1 – 1,2 kg težka zeljnata glava
 • 1 čebula (50 g)
 • 150 g pancete
 • 1/2 žlice mlete dimljene rdeče paprike (lahko tudi navadna); lahko tudi izpustite
 • 1 dl vode
 • 2 dl paradižnikove omake (mezge)
 • sol po okusu
 • poper po okusu
 • 1-2 žlici olivnega olja

Za testenine:

 • 3 jajca (M ali L)
 • 300 g gladke moke

Priprava zeljnih krpic

Najprej pripravimo testo za domače testenine. V posodo odmerimo moko, dodamo jajca in vse skupaj zgnetemo v mehko, voljno testo, katerega zavijemo v vrečko ali folijo za živila in damo v hladilnik za pol ure oziroma za čas, ko bomo pripravili zelje. Testo lahko pripravite tudi vnaprej.

zeljne krpice po moje

Medtem, ko testo počiva, pripravimo zeljne krpice. Zeljnati glavi odstranimo morebitne slabe liste in jo prerežemo na pol, da izrežemo tudi steblo. Sedaj imamo več možnosti. Nekateri zelje kar natrgajo z rokami, meni pa je najlažje da polovico glave narežem na debelejše trakove, ki jih potem prerežem še prečno, da dobim kvadratke. Olupimo in nasekljamo tudi čebulo ter na manjše koščke narežemo panceto.

zeljne krpice po moje

V ponvi oz. voku segrejemo 1-2 žlici olivnega olja in na njem prepražimo nasekljano čebulo, kateri dodamo še narezano panceto in oboje skupaj pražimo na nižji temperaturi nekje 2-3 minute.

Dodamo narezano zelje, vodo, paradižnikovo omako, sol, poper ter mleto rdečo papriko (dimljeno; lahko tudi navadno) ter premešamo. Meni je najlažje, če si pri mešanju pomagam kar z dvema kuhalnicama. Ko premešamo, povečamo temperaturo na štedilniku, pokrijemo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in na nižji temperaturi pražimo približno 20 minut oziroma tako dolgo, da se zelje zmehča.

zeljne krpice po moje

Medtem, ko se zelje kuha, vzamemo iz hladilnika testo za domače testenine, ki ga na pomokani površini razdelimo na 3 dele in vsakega posebej čim bolj tanko razvaljamo. Po tem, ko smo razvaljali del testa, ga z nožkom za testo narežemo na poljubno široke trakove, ki jih nato prerežemo še počez, da dobimo manjše kvadratke oziroma pravokotnike.

Zeljne krpice po moje

Istočasno pristavimo na štedilnik tudi velik lonec z vodo, katero rahlo solimo. Voda bo zavrela nekje v času kot bomo izdelovali testenine. Ko zavre, vanjo stresemo narejene testenine in jih skuhamo. Ker gre za sveže testenine, zadostuje 2-4 minute kuhanja (odvisno od tega, kako tanko ste razvaljali testo). Kuhane testenine odcedimo.

Zeljne krpice po moje

Testenine stresemo k zeljnim krpicam, dobro premešamo in postrežemo.

Zeljne krpice po moje

Dober tek!

Ljubitelji jedi iz svežega zelja poskusite tudi:

Zeljne krpice po moje

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor