Dušeno kislo zelje
V hladnejših mesecih imamo pri nas doma zelo radi zelje. Tako kislo kot sladko in tokrat z vami delim moj način priprave dušenega kislega zelja, ki je zelo enostaven. Poleg lahko postrežete kranjsko klobaso, pečenico ali katero drugo izbrano mesnino. Tudi krompir v kockah se mu poda. Pa poglejmo kako pripravim dušeno kislo zelje.
Pripomočki za dušeno kislo zelje
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za dušeno kislo zelje
Za 4 osebe:
- 1000 g kislega zelja
- 2 večji čebuli (150-170 g)
- sol po okusu
- poper po okusu
- 2-3 lovorjevi listi
- cca. 1-1,5 dl vode oz po potrebi
- malo maščobe (olivno olje)
Priprava dušenega kislega zelja
Najprej olupimo in nasekljamo čebulo (če želite, lahko dodate tudi strok ali dva česna). V ponvi (voku) z višjim robom segrejemo malo olivnega olja ali druge maščobe in na njem na srednji temperaturi prepražimo nasekljano čebulo (in česen), da čebula postekleni in nekoliko porumeni. Pražimo nekaj minutk, počasi in vmes večkrat premešamo.
Med praženjem čebule pripravimo kislo zelje. Sama ga stresem na cedilo in ga nekoliko splaknem pod tekočo vodo, da dobim želeno kislost in pustim, da se odteče. Po okusu. Lahko ga splaknete, lahko ne. Odvisno kako kislo zelje imate radi.
Kislo zelje sedaj stresemo k prepraženi čebuli, dodamo sol (pazljivo, saj je kislo zelje že slano), poper po okusu in lovorove liste. Vse skupaj zalijemo še z okoli 1 dl vode. Premešamo, povišamo temperaturo na štedilniku in počakamo, da zavre, nato zmanjšamo temperaturo in pokrijemo posodo. Dušimo do mehkega (nekje 20 minut oziroma po želji, odvisno kako mehko zelje želite). Vmes preverimo kako je s tekočino, ki jo, če je potrebno, lahko še malo dolijemo, a običajno to ni potrebno in premešamo.
Ko je kislo zelje zmehčano, ga lahko zabelite še z ocvirki ali zaseko, ki jih pred tem stopite v ponvi in prelijete čez dušeno kislo zelje. Pri nas imamo rajši nezabeljeno dušeno kislo zelje, zato sem ta korak izpustila. Postrežemo skupaj z izbrano mesnino, npr. pečenico in po želji tudi krompirjem v kockah.
Dober tek!