Ajdovi krapi z drobtinicami
Print Friendly, PDF & Email

Ajdove krape sem včasih jedla pri stari mami, ki je odlična kuharica in nas še danes razvaja s svojimi dobrotami. Gre za žepke iz ajdovega testa, v njih pa se skriva nadev iz skute in prosene kaše. Meni bolj teknejo manjši krapki (ker mi je tako pač všeč, ne ker sem Gorenjka 🙂 ), oblikujemo pa seveda lahko poljubno velike.

Proseno kašo – kot vedno – tudi pred pripravo ajdovih krapov namakam. S tem odstranim snovi, ki otežujejo prebavo, kaša pa se tudi hitreje skuha. Ta korak po želji izpustimo.

Omeniti moram še ajdovo moko, iz katere pripravimo testo. Po mojih izkušnjah različne vrste te moke dajo testo različnih lastnosti. Tisto iz domače moke se je obnašalo precej drugače kot tisto iz trgovinske. Za oblikovanje in valjanje testa iz domače ajdove moke sem porabila še kar nekaj bele moke, za testo iz kupljene moke pa sem jo rabila zelo malo. Pomembno torej je, kakšno moko izberemo: ali je bolj grobo ali fino mleta, koliko vode “vpije”, kako se gnete …

Ta jed se sicer ponavadi postreže kot priloga, torej kot slana hrana. Pri nas pa smo jih vedno jedli v sladki obliki in kot glavno jed. Mama jih je posula z drobtinicami in s sladkorjem. In tako jih pripravljam še danes.

Ajdovi krapi z drobtinicami

Pripomočki za ajdove krape z drobtinicami:

  • modelček za krofe premera 10 cm (če ga nimamo, lahko uporabimo kozarec)

Sestavine za ajdove krape z drobtinicami:

Za 35 ajdovih krapov:

Testo:

  • 450 g ajdove moke
  • 6 dl vode
  • 1 žlička soli
  • približno 100 g bele pšenične moke*

Točnih količin ne morem navesti, ker je zelo odvisno od ajdove moke, koliko dodatne bele bo potrebovala, da se spremeni v primerno gnetljivo testo, nekaj pa je bomo itak potrebovali tudi za samo valjanje.

Nadev:

  • 80 g prosene kaše
  • 1 jajce velikosti S
  • 130 g skute (nepasirane)
  • 40 g kisle smetane
  • 1 zravnana žlička soli

Preliv:

  • maslo in/ali sončnično olje
  • drobtine
  • po želji še poljubni sladkor

Točne količine so odvisne od tega, ali bomo vse krape postregli naenkrat ali jih bomo nekaj shranili za drugič (zamrznili). Prav tako imamo nekateri radi obilno prelite krape, drugi pa zelo malo. Sama za 4 ajdove krape porabim 5 g masla, 3-4 žlice olja in 15 g drobtin.

Postopek za ajdove krape z drobtinicami:

Ajdove krape pripravimo tako, da najprej namočimo proseno kašo. Ta se namaka kar dolgo, tudi po 2 dni, lahko pa tudi manj časa, če se tako odločimo ali tako nanese. 80 g kaše stresemo v skledico, jo prelijemo s hladno vodo, jo malo premešamo in vodo odlijemo. Parkrat tako speremo kašo, nato pa jo pustimo stati v sveži hladni vodi. Če bomo kašo namakali dlje časa, vmes vodo večkrat zamenjamo s svežo.

Ajdovi krapi z drobtinicami

Ko začnemo pripravljati ajdove krape, najprej zamesimo testo. V skledo natehtamo 450 g izbrane ajdove moke. V posodo nalijemo 6 dl vode in jo posolimo z 1 žličko soli. Ko voda zavre, jo prelijemo čez ajdovo moko in z mešalnikom zmešamo, tako da nastane žgancem podobna masa.

Ajdovi krapi z drobtinicami

Testo pustimo, da se ohladi, medtem pa pripravimo nadev. V posodo nalijemo vodo in jo solimo s 1/2 zravnane žličke soli. Ko voda zavre, vanjo stresemo proseno kašo, ki smo jo prej namakali. Moč ognja zmanjšamo, tako da voda le še rahlo brbota in proseno kašo skuhamo do mehkega. Če smo jo prej namakali dlje časa (jaz jo do 2 dni), se skuha v približno 10 minutah, sicer pa traja malo dlje. Kuhano odcedimo in stresemo v skledo.

Ajdovi krapi z drobtinicami

Proseni kaši dodamo 130 g skute, 40 g kisle smetane, 1 manjše jajce in 1/2 zravnane žličke soli. Vse skupaj premešamo s pomočjo mešalnika.

Ajdovi krapi z drobtinicami

Ko je testo ohlajeno, ga stresemo na pomokan pult. Za oblikovanje in valjanje uporabimo gladko belo pšenično moko. Iz žgancev ugnetemo kepo testa. Od vrste ajdove moke je odvisno, ali bomo morali dodati manj ali več moke, da testo ne bo premehko in preveč lepljivo, po drugi strani pa tudi ne sme biti pretrdo in preveč kompaktno.

Ajdovi krapi z drobtinicami

Ko je testo ravno pravšnje, ga razvaljamo. Lažje bo, če ga prerežemo in naenkrat valjamo manjši kos testa. Razvaljamo ga približno na 3 mm debelo. S pomočjo modelčka za krofe iz testa izrežemo kroge. Preostanek testa ponovno zgnetemo in zvaljamo ter postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.

Ajdovi krapi z drobtinicami

Na sredino vsakega kroga damo približno za 1 žličko nadeva. Krog iz testa previdno zapognemo čez nadev, da dobimo polkrog. Na robovih moramo testo dobro spojiti, da bo nadev ostal v žepku. Pomagamo si z vilicami, ki jih vmes večkrat pomokamo, da se nam ne prilepijo na testo. Uporabimo lahko tudi posebne modelčke za izdelavo takih žepkov.

Ajdovi krapi z drobtinicami

Oblikovane krape zlagamo na pomokano desko ali pult. Ajdovi krapi so primerni tudi za zamrzovanje, zato jih lahko naredimo več, kot jih potrebujemo za eno kosilo, in preostanek zamrznemo. Na desko položimo papir za peko in nanje postavimo nekoliko pomokane ajdove krapke. Desko položimo v zamrzovalnik in jo tam pustimo čez noč oz. več ur, da zamrznejo. Nato jih poberemo z deske in jih preložimo v vrečko ali posodo, primerno za hranjenje v zamrzovalniku. Ko se nam nato zlušta ajdovih krapov, jih enostavno vržemo v krop in že imamo okusno prilogo ali kosilo. 🙂

Ajdovi krapi z drobtinicami

Ko zaključimo s pripravo, na štedilnik pristavimo večji lonec z vodo, ki jo posolimo z žličko soli in nato v krop položimo ajdove krape. Verjetno vsi hkrati ne bodo šli v lonec, tako da jih po potrebi skuhamo v več rundah. Ajdovi krapi so kuhani v približno 10 minutah oz. ko priplavajo na površje. Vzamemo jih iz vode in jih odcedimo. Preložimo jih na servirni krožnik.

Ajdovi krapi z drobtinicami

V ponev damo malo masla in nekaj žlic sončničnega olja in ko se maslo stopi, dodamo drobtine. Mešamo, da se ne prismodijo, ampak samo lepo popražijo.

Ajdovi krapi z drobtinicami

Z njimi prelijemo ajdove krape, ki jih po želji posujemo tudi s poljubnim sladkorjem. Zelo dobri so s kokosovim, ki ima nekoliko karamelast okus. Dober tek!

Ajdovi krapi z drobtinicami

Za vse, ki imate radi domače jedi, je spodaj še nekaj predlogov po receptih moje stare mame:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor