Ajdovi in koruzni žganci po receptu moje mame
Print Friendly, PDF & Email

Žganci me spomnijo na otroštvo, saj sem veliko časa preživela pri stari mami in atu. Mama je seveda skrbela tudi za mojo prehrano in na jedilniku so se občasno znašli žganci. Včasih sem imela raje koruzne, trenutno so mi ljubši ajdovi, oboji pa so zelo okusni in priprava sploh ni tako zapletena, kot sem dolgo mislila.

ajdovi in koruzni zganci (8)

Pripomočki za pripravo žgancev:

 • manjša višja posoda
 • žlica
 • vilice za meso (ali kuhalnica in navadne vilice)
 • skleda
 • skodelica
 • posoda
 • kuhalnica

Sestavine za pripravo žgancev:

Za 2 osebi

 • koruzna ali ajdova moka (cca. 10 žlic)
 • ščep soli
 • voda (cca. 0,5l)
 • žlica masla ali olja

Postopek za pripravo žgancev:

V manjšo in višjo posodo nalijemo vodo do približno 2/3 posode, solimo, zavremo in odstavimo. V vodo previdno z žlico nadevamo koruzno ali ajdovo moko – na vodi nastane kupček moke. Vanj dvakrat do dna zabodemo vilice za meso, da nastanejo 4 luknjice. Če takih vilic nimamo, lahko v moko dvakrat zapičimo ročaj kuhalnice. Ogenj zmanjšamo in posodo postavimo nazaj na štedilnik.

ajdovi in koruzni zganci (1)
Kupček moke je večji, kot zgleda na fotografiji, saj je voda zalila skoraj celega, kar se sicer ne sme zgoditi. Moka mora ves čas plavati na vodi, ob robovih pa naj rahlo brbota.

Po 25 minutah kuhanja na nizki temperaturi posodo odstavimo s štedilnika. Pod kupom moke ostane voda, ki jo moramo odliti in shraniti. To storimo tako, da z vilicami za meso pridržimo kupček moke in previdno nagnemo posodo nad skodelico, da odvečna voda – odlijavc – odteče.

Potem vilice zabodemo do dna in rahlo premešamo. Nastajati začnejo kroglice – žganci. Vilice lahko pri tem koraku nadomestimo z navadnimi vilicami.

ajdovi in koruzni zganci (2)

ajdovi in koruzni zganci (5)

Mešamo, dokler se kroglice lepo oblikujejo. Stresemo jih v skledo.

Ko se kroglice ne oblikujejo več, ker je zmes presuha, dolijemo kakšno žlico odlijavca. Ponovno premešamo, da nastanejo novi žganci. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka moke. Če nam ostane še kaj odlijavca, ga zdaj lahko zavržemo.

ajdovi in koruzni zganci (3)

Žgance je potrebno še zabeliti. Moja mama jih je zame vedno zabelila na olju, jaz pa za to uporabljam maslo. Po želji jih lahko zabelimo z ocvirki.

V posodi torej stopimo košček masla.

ajdovi in koruzni zganci (6)

In primešamo žgance. Pražimo nekaj minut in medtem mešamo s kuhalnico.

ajdovi in koruzni zganci (7)

Žgance obvezno posujem s sladkorjem in jih prelijem z belo kavo. Kakšni pa so vaši najljubši?

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor