Krompirjev golaž
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjev golaž je ena izmed jedi na žlico, v bistvu je kot gostejša juha iz krompirja, korenja in mesa. Najpogosteje uporabim kranjsko klobaso, redkeje hrenovko, včasih pa tudi prekajeno meso.

To jed sem pogosto jedla pri stari mami, ko sem bila majhna – pravila sem mu krompirjev golažek – in kar nekaj časa sem potrebovala, da sem ugotovila, kako ga pripraviti, da bo tak kot od moje mame. Za zgostitev ne uporabljam moke, ampak več krompirja, včasih pa celo nekaj žlic kuhane čičerike, ki jo spasiram in vrnem v golaž, tako da postane ravno prav gostljat in kremast.

Krompirjev golaž je pripravljen hitro in enostavno. Zraven jemo kruh, čez pa palačinke ali vaflje in imamo odlično kosilo.

Krompirjev golaž

Pripomočki za krompirjev golaž:

 • palični mešalnik

Sestavine za krompirjev golaž:

Za 4 osebe:

 • 170 g korenja
 • 130 g čebule
 • 2 žlici sončničnega olja
 • 2 stroka česna
 • 1 kranjska klobasa
 • 450 g krompirja (tehtano olupljenega)
 • 2 lovorjeva lista
 • 1/2 žličke soli
 • 1 žlička domače začimbne mešanice
 • 1 žlica paradižnikove mezge
 • 1/2 žličke paprike v prahu
 • 1 ščep majarona
 • 1 manjši šopek svežega peteršilja

Postopek za krompirjev golaž:

Krompirjev golaž skuhamo tako, da olupimo 170 g korenja, ga speremo pod tekočo vodo in narežemo na manjše kockice. Stresemo jih v posodo, ki jo postavimo na štedilnik. Prilijemo par žlic vode in posodo pokrijemo s pokrovko, da se korenje na zmerni temperaturi duši 5 minut, pri tem pa pazimo, da se ne prime na dno.

Krompirjev golaž

Narežemo še 130 g čebule in jo stresemo v lonec. Dolijemo 2 žlici sončničnega olja in ponovno pokrijemo ter dušimo naprej.

Krompirjev golaž

Sesekljamo 2 stroka česna in tudi to sestavino za krompirjev golaž damo v lonec.

Krompirjev golaž

Na vrsti je meso. Dodamo lahko svežo ali zamrznjeno in odtaljeno kranjsko klobaso, po želji pa jo lahko zamenjamo tudi s hrenovko. Olupimo in pod tekočo vodo speremo krompir, ki naj ga bo približno 450 g. Narežemo ga na 1 cm velike koščke. Vse skupaj stresemo v posodo.

Krompirjev golaž

Še vedno naj bo temperatura kuhališča srednje nizka, toliko, da se sestavine segrevajo in rahlo pražijo – pokrovke zdaj ne potrebujemo, saj v lonec dodamo še 2 lovorjeva lista, 1 žlico paradižnikove mezge, pol žličke soli, 1 žlico domače začimbne mešanice, pol žličke paprike v prahu, ščep majarona in sesekljan peteršilj.

Krompirjev golaž

Temperaturo zdaj povišamo in vse skupaj premešamo, dolijemo pa še 1 l vode. Krompirjev golaž mora zavreti, nato pa temperaturo znižamo, tako da pokrit le rahlo brbota in se kuha približno 15 minut.

Krompirjev golaž

Ko sta korenje in krompir mehka, odstranimo lovorjeva lista in ju zavržemo. Iz lonca vzamemo tudi klobaso in jo položimo na desko. Z zajemalko zajamemo približno 2 dl krompirjevega golaža in ga prestavimo v drugo manjšo posodo. Spasiramo ga s paličnim mešalnikom. Lahko dodamo tudi nekaj žlic kuhane čičerike in jo spasiramo poleg drugih sestavin.

Krompirjev golaž

Spasiran del krompirjevega golaža vrnemo v prvo posodo in premešamo. Tako dobimo gostejši golaž – če se nam ne zdi dovolj, spasiramo še kakšno zajemalko golaža.

Krompirjev golaž

Kranjsko klobaso narežemo na kolobarje in jo ponudimo poleg golaža ali pa jo damo nazaj v lonec in premešamo sestavine – po želji, nam je ljubše, da si vsak vzame toliko, kolikor je želi – če sploh kaj. 🙂

Naj vam krompirjev golaž tekne!

Krompirjev golaž

Mi zraven najraje jemo veganske palačinke in jabolčne palačinke ter vaflje.

Če imate radi jedi na žlico, predlagam:

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor