Krompirjev golaž
Krompirjev golaž je ena izmed jedi na žlico, v bistvu je kot gostejša juha iz krompirja, korenja in mesa. Najpogosteje uporabim kranjsko klobaso, redkeje hrenovko, včasih pa tudi prekajeno meso.
To jed sem pogosto jedla pri stari mami, ko sem bila majhna – pravila sem mu krompirjev golažek – in kar nekaj časa sem potrebovala, da sem ugotovila, kako ga pripraviti, da bo tak kot od moje mame. Za zgostitev ne uporabljam moke, ampak več krompirja, včasih pa celo nekaj žlic kuhane čičerike, ki jo spasiram in vrnem v golaž, tako da postane ravno prav gostljat in kremast.
Krompirjev golaž je pripravljen hitro in enostavno. Zraven jemo kruh, čez pa palačinke ali vaflje in imamo odlično kosilo.
Pripomočki za krompirjev golaž:
- palični mešalnik
Sestavine za krompirjev golaž:
Za 4 osebe:
- 170 g korenja
- 130 g čebule
- 2 žlici sončničnega olja
- 2 stroka česna
- 1 kranjska klobasa
- 450 g krompirja (tehtano olupljenega)
- 2 lovorjeva lista
- 1/2 žličke soli
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1/2 žličke paprike v prahu
- 1 ščep majarona
- 1 manjši šopek svežega peteršilja
Postopek za krompirjev golaž:
Krompirjev golaž skuhamo tako, da olupimo 170 g korenja, ga speremo pod tekočo vodo in narežemo na manjše kockice. Stresemo jih v posodo, ki jo postavimo na štedilnik. Prilijemo par žlic vode in posodo pokrijemo s pokrovko, da se korenje na zmerni temperaturi duši 5 minut, pri tem pa pazimo, da se ne prime na dno.
Narežemo še 130 g čebule in jo stresemo v lonec. Dolijemo 2 žlici sončničnega olja in ponovno pokrijemo ter dušimo naprej.
Sesekljamo 2 stroka česna in tudi to sestavino za krompirjev golaž damo v lonec.
Na vrsti je meso. Dodamo lahko svežo ali zamrznjeno in odtaljeno kranjsko klobaso, po želji pa jo lahko zamenjamo tudi s hrenovko. Olupimo in pod tekočo vodo speremo krompir, ki naj ga bo približno 450 g. Narežemo ga na 1 cm velike koščke. Vse skupaj stresemo v posodo.
Še vedno naj bo temperatura kuhališča srednje nizka, toliko, da se sestavine segrevajo in rahlo pražijo – pokrovke zdaj ne potrebujemo, saj v lonec dodamo še 2 lovorjeva lista, 1 žlico paradižnikove mezge, pol žličke soli, 1 žlico domače začimbne mešanice, pol žličke paprike v prahu, ščep majarona in sesekljan peteršilj.
Temperaturo zdaj povišamo in vse skupaj premešamo, dolijemo pa še 1 l vode. Krompirjev golaž mora zavreti, nato pa temperaturo znižamo, tako da pokrit le rahlo brbota in se kuha približno 15 minut.
Ko sta korenje in krompir mehka, odstranimo lovorjeva lista in ju zavržemo. Iz lonca vzamemo tudi klobaso in jo položimo na desko. Z zajemalko zajamemo približno 2 dl krompirjevega golaža in ga prestavimo v drugo manjšo posodo. Spasiramo ga s paličnim mešalnikom. Lahko dodamo tudi nekaj žlic kuhane čičerike in jo spasiramo poleg drugih sestavin.
Spasiran del krompirjevega golaža vrnemo v prvo posodo in premešamo. Tako dobimo gostejši golaž – če se nam ne zdi dovolj, spasiramo še kakšno zajemalko golaža.
Kranjsko klobaso narežemo na kolobarje in jo ponudimo poleg golaža ali pa jo damo nazaj v lonec in premešamo sestavine – po želji, nam je ljubše, da si vsak vzame toliko, kolikor je želi – če sploh kaj. 🙂
Naj vam krompirjev golaž tekne!
Mi zraven najraje jemo veganske palačinke in jabolčne palačinke ter vaflje.
Če imate radi jedi na žlico, predlagam:
- Govnač.
- Oranžna juha iz korenja, leče in žafrana.
- Kremna zelenjavna juha s kislo smetano.
- Kremna gobova juha.
- Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom.