Rezine z višnjami in cimetovim posipom
Rezine z višnjami združujejo kremni okus vaniljevega pudinga, kisle smetane, sočne višnje in za vrhunec okusa dišeč sladkorni cimetov posip. Uporabimo lahko višnje ali češnje, vložene ali sveže.
Rezine z višnjami in cimetovim posipom – pripomočki:
- pekač mere 30 x 20 cm
Rezine z višnjami in cimetovim posipom – sestavine:
Biskvit:
- 150 g masla sobne temperature
- 100 g sladkorja
- 8 g vaniljevega sladkorja
- 2 jajci
- 200 g namenske moke za peciva
- 6 g pecilni prašek
Preliv iz pudinga:
- 750 ml mleka
- 60 g pudingovega praška okus vanilje (1 in pol vrečka)
- 50 g sladkorja
Sadni nadev:
- 300 g vloženih in odcejenih višenj ali češenj (v sezoni se lahko uporabi sveže sadje)
Preliv iz kisle smetane:
- 600 g kisle smetane
- 50 g sladkorja
- 8 g vaniljevega sladkorja
Cimetov posip:
- 4 g cimeta v prahu
- 10 g sladkorja
Rezine z višnjami in cimetovim posipom – postopek:
Z električnim mikserjem temeljito premešamo sladkor, vaniljev sladkor in maslo. Maslo naj bo sobne temperatur (mehko).
Nato dodamo dve celi jajci in mešamo tako dolgo, da dobimo jajčno kremo, cca. 3 do 5 minut.
V jajčno kremo dodamo moko s pecilnim praškom. Sestavine združimo. Testo bo bolj gosto, vendar še vedno dovolj mazljivo. V slučaju, da se vam zdi, da je testo pretrdo, da ga ne boste mogli razporediti po pekaču, dodajte kanček mleka. Testo po receptu je mehko, mazljivo, vendar tekstura je lahko odvisna od velikosti jajc in od moke.
Pekač obložimo s peki papirjem in testo s pomočjo lopatice čimbolj enakomerno premažemo čezenj. Pekač s testom damo na stran, na peko mora še počakati.
Nato skuhamo vaniljev puding – po navodilu iz vrečke. Še vroč puding prelijemo po nepečenem testu. Višnje, katere smo temeljito odcedili, razporedimo po prelitem pudingu. Lahko kar zelo na gosto. Višnje čim bolj odcedite, da med peko ne bodo oddajale preveč tekočine.
Vse skupaj damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 45 minut oz. odvisno od pečice.
Med tem, ko se pecivo peče, pripravimo preliv iz kisle smetane in sladkorni cimetov posip. V lončku zmešamo kislo smetano, kateri dodamo sladkor in vaniljev sladkor. V drugi posodici zmešamo cimet v prahu in kristalni sladkor.
Pečeno pecivo vzamemo iz pekača in še čez vroče premažemo preliv iz kisle smetane.
Nato čez kislo smetano bogato posipamo sladkorni cimetov posip. Pekač postavimo na hladno, najbolje čez noč v hladilnik.
Pecivo narežemo na rezine in postrežemo.
Naj vam tekne!
Če vam je pecivo všeč, priporočam še recepte:
- Donavski valovi
- Zapeljiva češnjeva pita
- Kvašen češnjev kolač
- Sočne rezine s skuto in višnjami
- Češnjevi mafini
- Kremne rezine s čokolado in višnjami
- Tradicionalna francoska jajčna sladica – clafoutis
- Češnjeve rezine z beljakovim snegom