Zapeljiva češnjeva pita
Print Friendly, PDF & Email

Pite v kategoriji sladic zasedajo prav posebno mesto. Ker jih pečemo že od kar pomnim, nas spominjajo na dom, dajejo občutek domačnosti, preprostosti, pa vendar so v vsej svoji lepoti neverjetno graciozne. Primerne se za vsak dan, še posebej pa popestrijo praznično mizo. Pustite se zapeljati nadvse slastni češnjevi piti.

Zapeljiva češnjeva pita

Zapeljiva češnjeva pita – pripomočki:

  • pekač za pite premera 26 cm
  • palični mešalnik

Zapeljiva češnjeva pita – sestavine:

Krhko testo:

  • 170 g namenske moke tip 500
  • 330 g moke tip 400
  • 200 g hladnega masla
  • 150 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • ščep soli
  • 2 g vinskega kamna (ali pecilnega praška)

Češnjev nadev:

  • 800 g razkoščičenih češenj (tehtane so razkoščičene)
  • 140 g sladkorja
  • 3 žlice limoninega soka
  • 3 žlice češnjevega soka
  • 3 žlice ruma
  • 40 g jedilni škrob
  • 1 žlica krušnih drobtin

Zapeljiva češnjeva pita – postopek:

Najprej se lotimo kuhanja češnjevega nadeva, da se bo lahko med pripravo testa že nekoliko ohladil. Razkoščičenim češnjam dodamo sladkor, premešamo in jih pokuhamo.

Zapeljiva češnjeva pita

Češnje kuhamo približno 5 minut. Med kuhanjem se bo sladkor stopil in češnje bodo izločile sok, nastalo bo kar nekaj tekočine. Sedaj s paličnim mešalnikom na hitro spasiramo češnje. Ni jih potrebno spasirati čist do gladkega, fino je, če češnje grobo spasiramo.

Zapeljiva češnjeva pita

V skodelico nalijemo 3 žlice češnjevega soka, 3 žlice limoninega soka, 3 žlice ruma in premešamo. Nato dodamo jedilni škrob in zmešamo na enak način kot bi kuhali puding. Zmes umešamo v češnje, ves čas mešamo in 2 do 3 minute nadev še pokuhamo. Zapeljiva češnjeva pita

Češnjev nadev se bo zgostil kot puding. Nadev odstavimo iz ognja in pustimo, da se začne ohlajati.

Zapeljiva češnjeva pita

Sedaj se lotimo krhkega testa za pite. V skledo za mešanje testa odmerimo vse sestavine hkrati. Nato ročno ugnetemo testo. Najprej se bo pojavil drobljenec, vendar takoj, ko se bo maslo pod prstki začelo topiti, se bodo sestavine z lahkoto povezale v kepo enotnega testa.

Zapeljiva češnjeva pita

Testo razdelimo na dve kepi testa, en kos naj bo približno za 100 g večji. Testo ne rabi počivati, temveč ga lahko takoj uporabimo. Večji kos testa s pomočjo prstkov čimbolj enakomerno razporedimo po pekaču. Testo razporedimo tudi po stenah pekača. Uporabila sem keramični pekač, katerega predhodno ni potrebno premazati z maščobo. Če imate pekač na katerega se testo rado prime, ga predhodno premažite z maslom.

Testo v pekaču z vilicami prešpikamo. Nato pekač s testom za 15 minut damo v hladilnik.

Nato čez testo potrosimo žlico krušnih drobtin in preko enakomerno nanesemo češnje nadev.

Zapeljiva češnjeva pita

Sedaj se lotimo izdelave mrežice. Od testa odvzemamo koščke in iz njih oblikujemo svaljke, katere polagamo čez češnjev nadev in sicer najprej po vsej površini vodoravno in nato še po vsej površini navpično.

Zapeljiva češnjeva pita

Pito damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzije, klasične peke. Pečemo 45 minut. Nekako po 25-ih minutah peke se bo mrežica že lepo zlato obarvala in zato jo prekrijemo z alu folijo, da med nadaljnjo peko ne bi preveč potemnela.

Zapeljivo češnjevo pito pustimo, da se popolnoma ohladi ali še bolje čez noč, nato jo režemo na kose in ponudimo na krožniku.

Zapeljiva češnjeva pita

Naj vam tekne!

Zapeljiva češnjeva pita

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor