Pogača z mletim mesom in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Pogača z mletim mesom in sirom je lahko glavna jed in priloga v enem “paketu”, dodamo le še solato ali pa tudi zelenjavno juho in kosilo je nared. Če pogačo ponudimo kot popoldanski prigrizek ali večerjo, se k le tej odlično poda paradižnikova omaka – ketchup, po čemer zelo radi posežejo mlajši jedci.

Pogača z mletim mesom in sirom – pripomočki:

  • okrogel pekač premera 30 – 35 cm

Pogača z mletim mesom in sirom – sestavine

Za 5 oseb.

 Za testo:

  • 280 ml mleka
  • 7 g suhega kvasa
  • 10 g sladkorja
  • 40 ml olivnega olja
  • 1 majhna žlička soli (8 g)
  • 1 jajce
  • 360 g bele mehke moke

Za nadev:

  • 300 g mletega mešanega mesa
  • 300 g srednje trdega sira (npr. Gauda)
  • 1 rdeča paprika (cca. 120- 150 g)
  • 1 zelena ali rumena paprika (cca. 120 – 150 g)
  • 1 žlička soli (po okusu)
  • ščepec popra (po okusu)
  • ščepec bazilike
  • ščepec origana
  • šopek peteršilja

In še:

  • rumenjak za premaz

Pogača z mletim mesom in sirom – postopek

Za testo v eni posodi zmešamo mleko, olje, suhi kvas in sladkor. V drugo posodo vsujemo moko in dodamo sol. Vsebino iz prve posode vlijemo v posodo z moko .

V posodo dodamo še razžvrkljano jajce in zamesimo gladko testo. Posodo s testom pokrijemo s krpo in testo pustimo vzhajati pri sobni temperaturi (cca. 23°C) približno 40 minut.

Med tem časom, ko testo vzhaja, pripravimo mesni nadev. Meso prepražimo in ga med praženjem posolimo, dodamo poper, baziliko in origano. Ponev s prepraženim mesom postavimo na hladno, da se ohladi.

Pripravimo še papriko in sir. Sir naribamo na rezance, papriko pa nasekljamo na čim manjše koščke.

Sir in papriko zmešamo in nekaj te mase, za približno eno pest, prihranimo za kasneje – za posip površine pogače pred peko. V preostalo sirno maso vmešamo meso. Pripravimo testo, ki je med tem časom vzhajalo in je naraslo. Stresemo ga iz posode na pomokano podlago in ga z dlanjo sploščimo oz. raztegnemo.

Testo še razvaljamo na takšno velikost, da robovi toliko segajo preko pekača, da bomo lahko s tem “viškom” testa, prekrili površino pogače. Mesno sirno mešanico porazdelimo po testu in posujemo z nekaj svežega nasekljanega peteršilja.

S testom, ki sega preko pekača, prekrijemo nadev v pogači. Površino pogače premažemo z rumenjakom.

Po površini pogače porazdelimo mešanico sira in paprike, katero smo si predhodno prihranili in posujemo še s preostankom nasekljanega peteršilja. Pekač položimo v vnaprej ogreto ventilacijsko pečico na 170 °C in pri tej temperaturi pogačo pečemo 40 do 45 minut, oz. tako dolgo, da je površina pogače zlato rumeno zapečena.

Ko je pogača pečena, pekač vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se pogača malo ohladi, nato pa pogačo razrežemo in postrežemo.

Pogača z mletim mesom in sirom je seveda najboljša še topla, v slast pa gre tudi, ko je popolnoma ohlajena.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor