Češnjeve rezine z beljakovim snegom
Print Friendly, PDF & Email

Ko je sezona češenj in, ko so češnje zrele do temno rdeče barve, takrat je čas, da spečemo prekrasne in nadvse okusne češnjeve rezine z beljakovim snegom.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-3Češnjeve rezine z beljakovim snegom – pripomočki:

  • električni mešalec
  • tehtnica
  • posoda za mešanje
  • skodela
  • ponev
  • izkoščičevalec češenj
  • žlica
  • lopatka
  • pekač 35 cm x 20 cm
  • peki papir

Češnjeve rezine z beljakovim snegom – sestavine:

Za pekač mere 35 cm x 20 cm

Biskvitno testo:

  • 3 rumenjaki (večja jajca)
  • 4 žlice vode
  • 150 g sladkorja
  • 100 ml mleka
  • 250 g moke (pol ostre, pol mehke)
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1/2 pecilnega praška

Nadev:

  • 700 g zelo zrelih češenj
  • 3 žlice sladkorja
  • sok pol limone
  • nastrgana limonina lupinica

Premaz:

  • 3 beljaki (če so zelo majhna jajca, bodo potrebni 4)
  • 150 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • 1 žlica grobo mletih lešnikov

Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. K rumenjakom dodamo še sladkor in 4 žlice vode ter vse skupaj mešamo tako dolgo, da nastane krema.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-5Nato dodamo mleko in mešamo. Moko presejemo in združimo ostro in mehko ter primešamo pol pecilnega praška. Moko s pecilnim dodamo k masi in vse temeljito premešamo. Testo je bolj gosto, vendar če imamo občutek, da je pregosto (odvisno od moke), dodamo kakšno žlico, dve mleka.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-6Tako pripravljeno maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-7Med tem, ko se nam pečica segreva, se lotimo izkoščičevanja češenj. Izberemo zelo zrele, temno rdeče češnje.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-8Češnje za 10 minut pokuhamo. Dodamo jim sladkor, limonin sok in nastrgano limonino lupinico.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-9

Iz beljakov naredimo sneg. Med mešanjem mu dodamo sladkor in vaniljev sladkor.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-10Biskvitno testo spečemo na 180 stopinj Celzija cca. 12 minut oz. ko dobi svetlo pečeno barvo in ko mu do konca pečenja manjka še 5 minut. Po biskvitu enakomerno razporedimo češnje.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-11Čez češnje premažemo beljakov sneg. Površina snega naj ne bo ravna, z žlico naredimo “valove”. Po vrhu posujemo lističe mandljev in posujemo grobo mlete lešnike.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-12Pekač ponovno vrnemo v pečico in pečemo še cca. 8 do 10 minut oz. ko se vrhovi beljakovega snega obarvajo rahlo rjavo, so rezine pečene.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-13Pustimo, da se pecivo popolnoma ohladi in šele nato razrežemo.

cesnjev-kolac-z-beljakovim-snegom-4Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor