Sočne rezine s skuto in višnjami
Print Friendly, PDF & Email

Za vse ljubitelje skutnih jedi, bodo sočne rezine s skuto in višnjami odlična popestritev med paleto sladic. Skuta daje sladici sočnosti, višnje pa poskrbijo za svežino rahlo kiselkastega okusa.

Sočne rezine s skuto in višnjami – pripomočki:

  • pekač 36 x 21 cm
  • ribeželn

Sočne rezine s skuto in višnjami – sestavine:

Testo:

  • 380 g namenske moke za pecivo
  • 250 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 10 g vaniljevega sladkorja (1 vrečica)
  • ščep soli

Višnjev nadev:

  • 250 g višenj iz kompota
  • 300 ml višnjevega soka
  • 20 g sladkorja
  • 40 g jedilnega škroba Gustin (ali 1 vrečica vaniljevega pudinga v prahu)

Skutni nadev:

  • 3 jajca
  • 500 g pasirane polnomastne skute
  • 200 g kremni sir (Philadelphia ali podobni)
  • 100 g sladkorja
  • 50 g stopljenega masla
  • 2 žlici limoninega soka
  • 10 g vaniljevega sladkorja (1 vrečica)
  • 1 vrečica vaniljevega pudinga v prahu

Sočne rezine s skuto in višnjami – postopek:

Iz moke, sladkorja, masla in ščepca soli umesimo testo. Seveda bo to najprej izgledalo kot misija nemogoče, vendar takoj, ko se bo maslo pod prstki začelo topiti, bomo sestavine z lahkoto povezali v homogeno kepo testa. Od testa odvzamemo eno tretjino in ga shranimo v hladilnik.

Ostali, večji del testa na peki papirju razvaljamo na velikost pekača. Ko bomo testo valjali, ga rahlo pomokamo.

S pomočjo pekača izmerimo velikost testa, ki ga potrebujemo. Testo obrežemo in ga s peki papirjem prestavimo v pekač.

Višnjev kompot precedimo. Od približno 300 ml višnjevega soka odvzamemo 100 ml in v teh 100 ml soka primešamo 20 g sladkorja in 40 g jedilnega škroba. Če jedilnega škroba nimamo, lahko uporabimo vaniljev puding v prahu. Preostanek višnjevega soka zavremo in vanj zakuhamo sok z jedilnim škrobom, na enak način kot bi kuhali puding. Najprej bo zmes mlečne barve, po dveh do treh minutah kuhanja, bo postala lepe stekleno, rdeče barve. Na koncu primešamo višnje.

Če želimo lahko višnje rahlo spasiramo. Pomagamo si s paličnim mešalnikom. Ko se višnjev nadev ohladi, ga razporedimo čez testo in pustimo toliko časa, da se nekoliko strdi.

Za skutni nadev najprej umešamo jajca s sladkorjem. Nato dodamo vaniljev sladkor, limonin sok, stopljeno maslo in vaniljev puding v prahu. Premešamo. Na koncu dodamo še skuto in kremni sir ter vse skupaj povežemo v gladko kremo.

Skutni nadev enakomerno razporedimo čez višnjev nadev.

Del testa, ki smo ga shranili v hladilniku, na ribeželn naribamo čez skutni nadev.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 60 minut oz. odvisno od pečice.

Pečeno pecivo pustimo, da se ohladi, nato ga za nekaj ur postavimo v hladilnik ali še bolje čez noč.

Ohlajeno pecivo po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu in okrasimo po želji (oboje neobvezno). Narežemo na rezine in sočne rezine s skuto in višnjami ponudimo.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor