Gratinirani makaroni s sirom ali mac and cheese
Gratinirani makaroni s sirom ali po angleško mac and cheese so sicer ne najbolj zdrava jed, ki pa je dobra in če poleg pojemo skledo solate, lahko postane čisto pravo kosilo. 🙂 Sama jed večkrat pripravim, ko mi ostanejo kuhani makaroni pa jih elegantno spremenim v kosilo za naslednji dan. Postopek je tako res enostaven in hiter, medtem ko se makaroni s sirom pečejo pa pospravimo že celo kuhinjo. Ali vsaj pripravimo solato. 🙂
Pripomočki za gratinirane makarone s sirom ali mac and cheese:
- pekač premera 26 cm
Sestavine za gratinirane makarone s sirom ali mac and cheese:
Za pekač premera 26 cm:
- 250 g makaronov
- 50 g masla
- 50 g mehke pšenične moke
- 5 dl mleka ali rastlinskega napitka
- 1 žlica soli
- 1/2 žličke paprike v prahu
- 1/2 žličke curryja
- za 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
- ščep posušenega origana
- 125 g masdamerja
- 125 g edamca (lahko izberemo tudi druge podobne vrste sira)
- 30 g sveže naribanega parmezana
Postopek za gratinirane makarone s sirom ali mac and cheese:
Pečene makarone s sirom pripravimo tako, da v večjo posodo nalijemo vodo in jo solimo s 3/4 žlice soli. Ko voda zavre, vanjo vsujemo 250 g makaronov. Med nežnim brbotanjem vode jih kuhamo približno 10 minut oz. po navodilih na embalaži, dokler niso primerno mehki. Potem jih odcedimo in pustimo v cedilu ali stresemo nazaj v prazno posodo.
Že medtem ko se testenine kuhajo, pripravimo sirovo omako. V posodo odmerimo 50 g masla in ga stopimo. Nato mu primešamo 50 g moke. Ves čas mešamo, da se sestavini združita in nastane gosta masa.
Takoj zatem v posodo začnemo prilivati 5 dl mleka. To naredimo postopoma, vmes pa ves čas mešamo z ročno metlico in omako kuhamo. Vse skupaj omako kuhamo približno 8 minut.
Nato v sirovo omako za mac and cheese dodamo začimbe: po 1/2 žličke curryja in paprike v prahu in za približno 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka. Ta ima vedno boljši okus kot že predhodno nariban, a če nimamo drugega, bo tudi ta v redu.
Dodamo tudi ščep posušenega origana, ki ga prej malo pomanemo med prsti, da spusti več arome.
Omaka je zdaj že lepo gosta in obilna, še več pa je bo, ko bomo dodali sir. Naribamo po 125 g masdamerja in edamca, lahko pa tudi kakšnega drugega sira, npr. ementalerja, gaude, tilzita … Sir postopno dodajamo k omaki in ves čas mešamo. Za eno pest sira prihranimo. Zdaj omake ni več potrebno kuhati, naj pa bo na rahlo toplem kuhališču, saj se mora sir stopiti. Če je potrebno, torej če se nam omaka zdi pregosta, lahko dolijemo še malo mleka.
Na koncu priprave omake za gratinirane makarone s sirom dodamo še parmezan, ki ga prej prav tako naribamo. Tudi tega pustimo približno za eno žlico, ker ga bomo kasneje posuli po makaronih.
Ko je ves sir lepo stopljen, v omako stresemo kuhane makarone. Premešamo, da so vsi dobro prekriti z omako in da ta steče tudi v njihove luknjice.
Makarone v sirovi omaki stresemo v okrogel pekač. Moj ima teflonasto prevleko, zato ga posebej ne mastim.
Makarone lepo razporedimo po pekaču in jih posujemo s sirom, ki smo ga prihranili.
Pekač postavimo v klasično pečico ogreto na 170 °C. Mac and cheese pečemo približno 30 minut oz. dokler na vrhu ne postane lepo zapečen in zlatorjave barve. Gratinirani makaroni s sirom so pripravljeni in najbolje je, da jih kar postrežemo. Dober tek!
Odkrijte še nekaj receptov za pečene testenine v različnih oblikah:
- Okusni pisani kiš z zelenjavo in piščancem.
- Odlična mesna lazanja.
- Zelenjavna lazanja z veganskim drobljencem.