Kvašen češnjev kolač
Kvašen češnjev kolač se ponaša z atraktivnim videzom zaradi reliefnega vzorca v testu in izredno sočnim, mehkim in okusnim kvašenim testom. V bistvu rahlo spominja na potico, zato bi pecivo lahko poimenovali kar češnjeva potica.
Kvašen češnjev kolač – pripomočki:
- pekač mere 30 x 10 cm (lahko je +, -)
- kuhinjski robot (ni obvezno)
Kvašen češnjev kolač – sestavine:
Testo:
- 450 g namenske moke tip 500
- 3 g suhega kvasa
- 2 rumenjaka
- 1 celo jajce
- 180 ml mlačnega mleka
- 100 g sladkorja
- 40 g stopljenega masla
- ščep soli
In še:
- 20 g nesladkani kakav
- 20 g sladkor
- 22 do 25 razkoščičenih češenj
In še:
- 1 žlička sladkorja v prahu za posip
Kvašen češnjev kolač – postopek:
V posodi za mešanje najprej združimo mleko in jajca, dodamo tudi suhi kvas, sladkor, maslo in sol. Na koncu postopoma primešamo moko. Če bomo uporabili sveži kvas, naredimo najprej kvasec.
Posodo s testom damo na mirno mesto in pustimo, da vzhaja tako dolgo, da podvoji volumen. Nikar ne hitite, testo mora vzhajati tako dolgo, da dovolj naraste. Običajno je dovolj dobro uro. Pri meni je vzhajalo uro in pol.
Testo razdelimo na dva dela in sicer na večjega (cca 450 g) in na malo manjšega (cca. 300 g). Večji kos testa razdelimo na 22 do 25 manjših kosov testa. Manjši kos zvaljamo na mero cca. 33 x 23 cm.
V skodelici zmešamo nesladkan kakav s sladkorjem.
Manjše kose testa s prsti rahlo sploščimo in na vsak kos testa položimo razkoščičeno češnjo. Testo s češnjo zapremo in med dlanmi oblikujemo kroglico. V bistvu podobno kot bi delali cmoke. Več kroglic bomo imeli, lepši in boljši bo kolač.
Vsako kroglico bogato povaljamo v kakavu s sladkorjem. Kroglice povaljane v kakav, bodo ob peki v testu “narisale” reliefni vzorec.
Kroglice obložene s kakavom polagamo na manjši kos testa, katerega smo zvaljali na velikost pekača. Kroglice polagamo ena poleg druge in ena na drugo. Več jih imamo, lepši bo vzorec v testu in seveda več bo slastnih češenj v kolaču.
Sedaj kolač zapremo s spodnjim testom. Ni se potrebno preveč truditi za obliko, le toliko se potrudimo, da s pomočjo prstkov razporek zapremo, zlepimo.
Sedaj kolač prenesemo v pekač, katerega smo prej obložili s peki papirjem. Ponovno ga pustimo vzhajati približno 45 minut oz. odvisno od hitrosti vzhajanja.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, klasične peke in kvašeni češnjev kolač pečemo 45 minut. Tik pred peko testo po vrhu premažemo z mlačno vodo. Ko se kolač med peko po vrhu zlato obarva, ga prekrijemo z alu folijo, da se ne bi preveč zapekel.
Po peki kolač po vrhu premažemo z maslom. Pustimo, da se umiri in nato ga čez približno 10 minut vzamemo iz pekača in ga pustimo na rešetu, da se ohladi.
Ohlajen kolač lahko po vrhu potrosimo s sladkorjem v prahu in narežemo na rezine, podobno kot potico.
Prijetno sladkanje!