Tradicionalna francoska jajčna sladica – clafoutis
Ko je čas črnih češenj, je čas, da se sladkamo s tradicionalno francosko jajčno sladico – clafoutis (izgovorjava klafuti). To je sladica za katero ne potrebujemo veliko sestavin in ne veliko časa. Struktura sladice zelo spominja na puding in ravno zato je ta sladica tako posebna in nadvse slastna.
Tradicionalna francoska jajčna sladica – clafoutis – pripomočki:
- izkoščičevalec češenj
- tehtnica
- posoda za mešanje
- električni mešalec
- pekač premera 25 cm
Tradicionalna francoska jajčna sladica – clafoutis – sestavine:
Sestavine so za pekač premera 25 cm
Testo:
- 3 velika jajca
- 60 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 60 g moke
- 15 g stopljenega masla
- 150 ml mleka
- ščep soli
- 1 kavno žličko pecilnega
- 3 kapljice mandljeve arome
In še:
- 400 g črnih češenj
Za premaz pekača:
- 15 g masla
- 1 zvrhana žlica kristalnega sladkorja
Za posip:
- 1 žlička sladkorja v prahu
Tradicionalna francoska jajčna sladica – clafoutis – postopek:
Zrele, črne češnje izkoščičimo.
Pekač premažemo z maslom in potrosimo s kristalnim sladkorjem. Bodimo pozorni, da premažemo in potrosimo tudi rob pekača.
Izkoščičene češnje razporedimo po pekaču. Če imate zelo radi okus češnje, dajte toliko češenj, da bo pekač popolnoma pokrit. Jaz imam zelo rada okus pudinga, zato uporabim za odtenek manj češenj.
V skledo za mešanje ubijemo jajca, dodamo sladkor, vaniljev sladkor in zmešamo v kremasto zmes. Nato dodamo moko, pecilni prašek, ščep soli in stopljeno maslo.
Dodamo še 3 kapljice mandljeve arome.
Jajčno zmes prelijemo po češnjah v pekaču.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija z ventilacijo cca. 30 minut oz. toliko, da je pečeno in se po vrhu lepo zlato obarva.
Preden postrežemo, po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu.
Postreže se lahko topel ali hladen. Meni zelo ljuba postrežba je še močno topel clafoutis, z veliko žlico, kar neposredno iz pekača.