Kisla juha iz prekajenih svinjskih parkljev
Print Friendly, PDF & Email

Kisla juha iz prekajenih svinjskih parkljev je jed, ki jo pripravimo, kadar imamo praznovanja, kjer se popije malo več alkohola, poje veliko mastne hrane, slaščic in drugih dobrot in želodec potrebuje hrano, ki bo v njem spet vzpostavila ravnotežje. Nekoč je bila kisla juha obvezna na porokah, silvestrovanjih in drugih praznovanjih, postrežena je bila v drugem delu noči, da so se gostje okrepili in lahko nadaljevali s praznovanjem. Posebno je bila priljubljena in poznana v Zasavju, kjer je bila v jutranjih urah obvezna jed na porokah.

Priprava kisle juhe se zelo razlikuje med pokrajinami, kakor tudi med rodovi, ki so ohranili to zvrst prehrane, ki se prenaša iz roda v rod in tako ohranja kulinariko, ki je nastala v času, ko je bila borba za hrano in tako tudi za preživetje največja, posebno v krajih, kjer so bili premogovniki in težka industrija.

Pripomočki za pripravo kisle juhe iz prekajenih svinjskih parkljev:

  • kozica za namakanje svinjskih parkljev
  • deska za rezanje
  • nož
  • jušno cedilo
  • vilice
  • lonec s pokrovko
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • skodelica
  • krožnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo kisle juhe iz prekajenih svinjskih parkljev:

Za šest oseb:

  • 400 g prekajenih ali svežih svinjskih parkljev
  • 2500 ml vode za namakanje svinjskih parkljev
  • 2500 ml vode za kuhanje svinjskih parkljev
  • 300 g riža
  • 150 g rdečega in rumenega korenja
  • 1 srednje velika čebula
  • 60 g gomolja zelene
  • 80 g rumene kolerabe
  • sol po okusu
  • kis po okusu
  • poper po želji
  • 2-3 žlice svežega ali zamrznjenega drobnjaka

Postopek za pripravo kisle juhe iz prekajenih svinjskih parkljev:

Če za kuhanje svinjske kisle juhe uporabimo doma sušene svinjske parklje, jih je potrebno pred kuhanjem namakati v hladni vodi osem do deset ur oziroma preko noči, da se zmehčajo in so tudi hitreje kuhani. Med namakanjem si pripravimo vso zelenjavo, ki jo bomo potrebovali, jo operemo, očistimo in po potrebi olupimo in jo pustimo v večjih kosih.

Namočene svinjske parklje vzamemo iz vode, jih splaknemo pod tekočo vodo in naložimo v lonec, dodamo hladno vodo, vso zelenjavo, posolimo in kuhamo na zmernem ognju 120 do 130 minut oziroma toliko časa, da koža in meso odstopita od kosti. Pri soljenju moramo biti pazljivi, saj moramo upoštevati, da so bili suhi svinjski parklji že posoljeni. Ko so suhi svinjski parklji in zelenjava kuhani, jih vzamemo iz lonca, kakor tudi vso kuhano zelenjavo. Juho precedimo skozi jušno cedilo v drugi lonec, tako da dobimo čisto juho.

Ko imamo juho precejeno, ji dodamo kuhano jušno zelenjavo, suhe svinjske parklje, ki smo jih najprej razrezali na drobno, poskusimo, če je juha dovolj slana in po potrebi dosolimo. Lonec ponovno postavimo na štedilnik in kislo juho kuhamo še dve do tri minute.

Kisli juhi iz prekajenih svinjskih parkljev lahko dodamo tudi riž, ki smo ga predhodno skuhali po navodilu proizvajalca. Kislo juho iz suhih svinjskih parkljev postrežemo v skodelici, kjer smo ji dodali tudi koščke zelenjave, ki se je kuhala v juhi. Po želji dodamo tudi žlico kisa in juho potresemo z na drobno narezanim drobnjakom.

Lahko pa jo postrežemo tudi na krožniku z dodatkom kuhanega riža, koščki kuhane zelenjave in koščki suhih svinjskih parkljev. Vse skupaj potresemo z na drobno narezanim drobnjakom.

Tudi sveži ali suhi svinjski parklji vsebujejo veliko koristnih snovi za naše telo. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za boljše počutje po preveč zaužiti dobri hrani in pijači:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor