Praline
Print Friendly, PDF & Email

Praline so tisti majhni čokoladni grižljajčki, ki v sebi skrivajo vsakič drugačno presenečenje. Ponujajo se nam v različnih oblikah, z različnimi polnili; vse od marcipana, nougat kreme, likerjev, sadnih krem in sadja, karamele … Preliti so s čokolado in posuti z različnimi posipi (oreščki, sadje …). So prave male čokoladne umetnine. A vseeno je njihova priprava povsem enostavna, zato, če imate radi praline oz. pralineje, kot jih tudi imenujemo, le zavihajte rokave in jih naredite.

Vas zanima, od kod prihajajo in seveda, kako jih lahko naredite tudi sami? Spoznajmo jih skupaj!

Od kod izhajajo praline?

Prve praline imajo le malo skupnega s pralinami, kot jih poznamo danes.
Njihovi začetki segajo v 17. stoletje, ko naj bi jih prvič naredili v Franciji, od koder izhaja tudi njihovo ime ”praliné”. Ustvaril jih je kuhar francoskega diplomata, Mashala du Plessis-Praslin. A zanimivo, prve praline sploh niso bile narejene iz čokolade. Šlo je za cele mandlje, oblite s karameliziranim sladkorjem.

Praline, kot jih poznamo danes (čokoladice z najrazličnejšimi polnili) pa je leta 1912 izumil ustvarjalec čokolade, Jean Neuhas in to kje drugje kot v Belgiji, prestolnici čokolade. Po rodu je bil sicer Švicar.

Kar pojdimo k slastnim receptom. Ste za?

Za pripravo pralin poleg čokolade in različnih polnil in preliva oz. posipa po izbiri (pri ustvarjanju ste lahko zelo kreativni) boste potrebovali tudi primeren silikonski model za izdelavo pralin. Če pa tega nimate, smo za vas pripravili tudi nekaj receptov, kjer lahko praline pripravite v obliki kroglic.

12 receptov za praline za prste oblizn’t

 1. Kokos praline z mascarpone in čokoaldo.
 2. Jagodne praline.
 3. Zapeljive nougat kroglice (praline).
 4. Čokoladne praline z marcipanom.
 5. Čokoladne praline z okusom limete.
 6. Lchf malinove praline.
 7. Hitro pripravljeni čokoladni bonboni.
 8. Veganski čokoladni pralineji.
 9. Kokosove praline.
 10. Kostanjeve praline (kroglice).
 11. Rumove kroglice (praline) s pudingom in marcipanom.
 12. Marcipanove kroglice (praline).

Vas zanima kaj več o sami čokoladi in njenih lastnostih? Potem si preberite prispevek o njej in spoznajte čokolado.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor