Čokoladni pralineji za stare in mlade (veganski)
Mmmmm čokolada in čokoladni pralineji … Vsi obožujemo čokolado, no skoraj vsi. Sama nisem takšen sladkosned, da bi morala pojesti celo čokolado. Se pa spomnim začetkov, ko nisem smela uživati mlečnih izdelkov, zaradi sina in mi je prijateljica prinesla vegansko čokolado. Bila je odlična in moram reči, da sem prav uživala v njenem okusu.
Že dolgo časa razmišljam, da bi naredila svojo čokolado oz. čokoladne pralineje, takšne, brez mlečnih izdelkov. Zato sem se letos odločila, da naredim adventni koledar (prispevku: adventni koledar iz rolic toaletnega papirja, si lahko pogledate, kako ga naredimo), v katerega bom skrila veganske čokoladne pralineje, ki jih bom zavila v peki papir in jih skupaj z željami položila v darilne škatlice adventnega koledarja.
Seveda pa čokoladne pralineje lahko podarimo tudi ob drugih priložnostih ali pa jih naredimo za sladkanje kar tako, skozi celo leto.
Sedaj pa si poglejmo recept za pralineje, ki so narejeni iz kakavovega masla in pravega kakava in ne vsebujejo mlečnih izdelkov in so tako primerni tudi za vse alergike in seveda tudi vegane.
Pripomočki za čokoladne pralineje
- žlica in žlička
- lahko tudi metlica za mešanje
- tehtnica
- posoda za kuhanje
- štedilnik
- silikonski pekač za pralineje (poljubni vzorčki, moj je božični)
Sestavine za čokoladne pralineje
(za cca. 15 pralinejev)
- 60 g kakavovega masla
- 40 g kakava (jaz sem dala pravi kakav, ki ne vsebuje mlečnih izdelkov)
- 3 žlice kokosovega mleka
- pol žličke vanilje v prahu
- pol žlice kokosovega sladkorja (tisti, ki imate radi bolj sladko lahko dodate 1 -2 žlice sladkorja)
Po želji:
- poljuben liker
Kako pripravim čokoladne pralineje
Najprej umijem in do suhega obrišem silikonski pekač za pralineje.
V posodi stehtam kakavovo maslo (ker je kakavo maslo zelo trdo, je dobro, da se ga kupi v koščkih ker ga tako lažje dobimo ven), kakav, kokosovo mleko, vaniljo in sladkor.
Vse skupaj mešam na nizki temperaturi, da se kakavovo maslo stopi.
Stopljeno maso prelijem v silikonski pekač in ga za vsaj 2 uri postavim v hladilnik.
Božične čokoladne pralineje lahko postrežemo na krožniku in jih ponudimo.
Lahko pa čokoladne pralineje zavijemo v peki papir in jih z božičnimi željami položimo v darilno škatlico ter jih podarimo komu, ki nam veliko pomeni. Lahko pa iz več darilnih škatlic naredimo čokoladni adventni koledar. Tako, kot sem to naredila jaz.
Naj bo vsak dan majhno čokoladno presenečenje, tudi med prazniki!