Jagodne praline
Jagodne praline so narejene iz le 4 sestavin, priprava je preprosta in hitra. Nobenega kompliciranja za vrhunsko sladkanje. Jagodne praline so veganske (uporabimo čokolado, ki ne vsebuje mleka) in LCHF (uporabimo čokolado, ki ne vsebuje sladkorja).
Jagodne praline – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- jedilna žlica
- blender
- plastična skleda
- krožnik
- peki papir
- kozica
- skleda (keramična ali kovinska, ne plastična), ki se prilega na kozico
- kuhalnica
- hladilnik/zamrzovalna skrinja
Jagodne praline – sestavine:
(za 10-12 pralin)
- 200 g jagod (lahko sveže, lahko zamrznjene; zamrznjene pred pripravo jagodnih pralin odmrznemo)
- 10 g suho zamrznjenih jagod (dr. Oetker ima to; če ne dobite, uporabite par kapljic jagodne arome)
- 60 g kokosove moke (fino mleta)
- 200 g temne čokolade
- drobne perlice za posip (po želji)
Jagodne praline – priprava:
Če nameravamo uporabiti zamrznjene jagode, jih pred obdelavo najprej odmrznemo. Svežim jagodam odstranimo zeleni del in jih splaknemo z vodo. Jagode damo v blender, skupaj s suho zamrznjenimi jagodami (so izredno aromatične) oz. jagodno aromo. Zmešamo v gladko maso. Po želji lahko maso tudi rahlo sladkamo. Jaz je ne, ker je že sama čokolada, s katero oblijem jagodne praline, običajno dovolj sladka.
Jagodni pire prelijemo v skledo in dodamo fino mleto kokosovo moko. Premešamo z žlico, da dobimo čvrsto maso, iz katere z lahkoto oblikujemo kroglice. Kroglice polagamo na krožnik ali manjšo desko za rezanje, ki smo ga/jo predhodno obložili s peki papirjem. Jagodne kroglice damo v zamrzovalno skrinjo za 1 uro.
V kozico nalijemo malo vode. Na kozico postavimo keramično ali kovinsko skledo, v katero smo nalomili čokolado. Čokolado stopimo nad paro. Občasno jo lahko premešamo, ker se bo tako hitreje stopila.
Jagodne kroglice vzamemo iz zamrzovalne skrinje in jih povaljamo v stopljeni čokoladi. Polagamo jih nazaj na peki papir in takoj posujemo s sladkornimi perlicami (še preden se čokolada strdi, sicer se ne bodo oprijele pralin).
Jagodne praline postavimo v hladilnik za toliko časa, da se čokolada strdi.
Poskusite tudi:
Čokoladne praline z okusom limete
Čokoladne praline z marcipanom
Uživajte v okusih!