Kostanjeve kroglice
Kostanj je eden od simbolov pisane jeseni, ki ravno zaradi pečenega kostanje, še lepše diši. Ne samo, da ima kostanj mnoge zdravilne učinke, tudi v kulinariki ga je mogoče uporabiti v številnih sladkih ali slanih receptih. Slastne kostanjeve kroglice so ena boljših kostanjevih sladic.
Kostanjeve kroglice – pripomočki
- električni sekljalnik
- peki papir
Kostanjeve kroglice – sestavine
Za 27 kostanjevih kroglic:
- 250 g kostanjevega pireja
- 50 g mletih piškotov
- 25 g sladkorja
- 1 žlica ruma
Obliv:
- 100 g čokoladne kuverture
Kostanjeve kroglice – postopek
Kostanjev pire lahko kupimo skozi vso leto. Hranimo ga v hladilniku ali zamrzovalniku. Pred uporabo se naj segreje na sobno temperaturo. Kupljen kostanjev pire vsebuje že nekaj sladkorja in ruma. Vendar, ker želimo okuse poudariti, dodamo še vse zgoraj naštete sestavine. Če bomo sami delali kostanjev pire, kostanj skuhamo in ga prerezanega pretlačimo skozi stiskalec za česen. Pireju dodamo sladkor po okusu, vaniljev sladkor, rum in žličko masla.
Piškote in sladkor čim bolj fino zmeljemo.
Dodamo kostanjev pire in vse zmešamo v homogeno zmes. Če je pire presuh in se še drobi, dodamo še kakšno žlico ruma.
Z rokami oblikujemo 27 kostanjevih kroglic, vsaka naj tehta 12 g. Kroglice polagamo na pladenj, ki smo ga prekrili s peki papirjem in nato jih damo za 2 uri v hladilnik.
Čokoladno kuverturo stopimo nad soparo. Kroglico po kroglico potopimo v kuverturo in jo oblečemo v čokoladni obliv.
Kroglice polagamo na peki papir in pustimo, da se čokoladna kuvertura strdi.
Ko se čokoladna kuvertura strdi, po želji še dekoriramo.