Čudežna kvinoja
Print Friendly, PDF & Email

Ste morda slišali že večkrat to besedo pa niste vedeli kaj bi kvinoja bila? Najverjetneje je odgovor pritrdilen. V slednjem prispevku vam želim predstaviti to čudežno živilo, ki še vedno buri duhove med nevedneži.

cudezna-kvinoja

Kaj je kvinoja?

Kvinojo uvrščamo med žita vendar ni žito. Seme kvinoje je podobno kuhani proseni kaši, piri ali ješremnju, le, da je spiralasto zavito in ploščato. Kvinoja je zelo bogata z beljakovinami. Sam okus je precej izrazit, malce celo dimljen. Gre za starodavno rastlino, katera se je komaj v zadnjih časih uspela prebiti na prodajne police. Kljub vsem informacijam, ki naj jih nudijo mediji, knjige in ostali viri smo zelo skeptični glede uporabe tega živila. Kvinoja je zelo zdrava in z beljakovinami ter rudninami bogato živilo, zaradi česar je priporočljivo, da jo uživate čim več. Postopoma jo uvajajte v vaš jedilnik, videli boste, da bo postalo živilo, ki bo z veseljem na vašem jedilniku.

cudezna-kvinoja

Kako lahko uporabimo kvinojo?

Znanih je več kot 120 vrst kvinoje, pogosto gojimo pa samo tri vrste, tiste z belkastimi semeni in bledo zelenimi. Poznamo pa tudi rdečo in črno kvinojo. Nekateri so kvinoji nadeli celo nadimek »super živilo«, saj deluje krepilno in je primerna za vse ljudi, ne glede na starost. Rastlina je skupek beljakovin, saj jih vsebuje več kot katerokoli drugo žito – pa čeprav kot sem rekla ni žito. Poleg beljakovin pa vsebuje tudi osem esencialnih aminokislin, še posebno veliko lizina.

Kaj lahko naredimo s kvinojo?

Kvinoja je vsestransko živilo, lahko jo uporabimo za solate, v juhi, kot dodatek k jedem … Seveda pa lahko tudi glavne obroke pripravimo z njo. Na primer polpete, testenine, golaž in ragu.

Najbolje, bo, da si preberete tudi nasvet kako jo skuhati, ki ga najdete na povezavi: Kako skuhati kvinojo.

cudezna-kvinoja

10 receptov s kvinojo za prste oblizn’t:

  1. Hranljivi kvinojini polpeti.
  2. Zelenjavna mineštra s kvinojo.
  3. Porova juha s kvinojo.
  4. Kvinojina zelenjavna pita s hrustljavo podlago in mehko skorjico.
  5. Kvinojin puding s suhim sadjem.
  6. Piščanec v hrustljavi skorjici brez cvrtja.
  7. Kvinoja z brokolijem.
  8. Čokoladni kvinojin puding z banano.
  9. Testo za pico iz kvinoje.
  10. Ocvrti rjavi vegetarijanski kvinojini trikotniki.

Za konec bi vam povedala, da pričnite kar pogumno z uporabo tega super živila!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Sandran

Naj se na kratko predstavim ... Moje ime je Sandra in sem Primorka :) Že, kot otrok sem rada mami pomagala v kuhinji, no takrat je to bilo le packanje, ampak kljub temu, sem v tem uživala. Z mamo sva imeli majhno kuhinjo in seveda velikokrat ni bilo prostora, da bi pripravili kaj posebnega. Zato sem si vedno govorila "ko bom velika, bom imela veliko kuhinjo" in željo sem si tudi izpolnila. Ne morem zdaj reči, da imam zelo veliko kuhinjo, vendar imam veliko prostora za moj hobby. Uživam v pripravi hrane, prebiranju receptov, pripravi menijev itd. Najbolj pa uživam, ko družinski člani ali prijatelji pohvalijo jed in s tem je ves trud poplačan :) Želim vam veliko užitkov ob prebiranju svojih receptov!

Dodaj odgovor