Porova juha s kvinojo
Print Friendly, PDF & Email

Ko si zaželite malo drugačne juhice, je porova juha s kvinojo rešitev za vas. Juha je za vse, ki imajo radi por. Vendar za spremembo to ni recept za še eno kremno juhico. Da pa bo juhica še toliko bolj posebna, je v njen tudi kvinoja.

Porova juha s kvinojo

Porova juha s kvinojo – pripomočki:

  • deska za rezanje,
  • večja posoda za kuhanje,
  • kuhalnica,
  • nož,
  • cedilo,
  • manjša posoda za kuhanje.

Porova juha s kvinojo – sestavine:

(za 4 osebe)

  • večji por,
  • čebula,
  • večji korenček,
  • paradižnik,
  • 3-4 žlice kvinoje,
  • limona,Porova juha s kvinojo
  • 2 žlički paradižnikove mezge,
  • žlička vegete,
  • žlička sladkorja,
  • česen (začimba),
  • čebula (začimba),
  • sol,
  • poper,
  • voda.

Porova juha s kvinojo – postopek:

Najprej si vse pripravimo. Čebulo in korenček olupimo in narežemo na manjše kocke. Por prerežemo po dolgem in ga narežemo na kolobarje.

Porova juha s kvinojo

Na maslu ali na olju opražimo žličko sladkorja, da se karamelizira. Nato dodamo čebulo in jo malo popražimo. Dodamo korenček  in žličko vegete ter pražimo, da se zmehča (po potrebi lahko zalivate z vodo, da se ne prijemlje).

Porova juha s kvinojo

Med tem olupimo paradižnik ter mu odstranimo semena. Narežemo ga na male kocke in dodamo čebuli in korenčku.

Porova juha s kvinojo

Malo popražimo in dodamo por.

Porova juha s kvinojo

Vse skupaj na hitro popražimo ter zalijemo z vodo. Količina vode je odvisna od tega kako gosto juho želite imeti. Obvezno pa mora biti vsaj toliko vode, da pokrije ves por.

Porova juha s kvinojo

Dodamo dve žlički paradižnikove mezge, čebulo (začimbo – jaz jo dam eno žličko), česen (začimba – ena žlička) ter solimo in popramo po okusu.
Vse dobro premešamo in pustimo, da zavre. Ko zavre zmanjšamo ogenj skoraj na minimum.

Med tem posebej skuhamo kvinojo, ki jo pred kuhanjem obvezno operemo pod toplo vodo, da izgubi grenkobo. Če še niste nikoli kuhali kvinoje, samo kratko opozorilo glede količine. Zrno se med kuhanjem poveča tudi do 4x. Količina kvinoje, ki jo jaz uporabim za juhico so 3 – 4 žlice.

Porova juha s kvinojo

Kvinoja se kuha v vreli vodi 15 minut. Razmerje vode v kateri kuhate mora biti 1:2,5. Ko je kuhana jo odcedimo in damo v juhico.

Porova juha s kvinojo

Vse skupaj dobro premešamo in dodamo še malo soka sveže limone ter postrežemo.
Pri nas imajo poleg juhice radi, da jim postrežem še palačinke. 🙂

Porova juha s kvinojo

Pa dober tek. 🙂

Dodaj odgovor