Hranljivi kvinojini polpeti
S kvinojo sem se prvič srečala pred približno petimi leti. Videla sem jo na polici v trgovini z zdravo hrano in si rekla, da to pa moram poskusiti. In sem jo kupila. Nekaj časa mi je stala v omarici, potem sem se opogumila in naredila čisto preprosto jed. Z leti sem se nanjo ne samo navadila, ampak jo prav obožujem. Nekateri kvinojo imenujejo kar osmo čudo sveta. Kar je pa meni najbolj všeč, je to, da vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih potrebuje naše telo. Obstaja več vrst kvinoje. Pri nas je najbolj poznana bela kvinoja in prav to sem uporabila za pripravo kvinojinih polpetov. Dobite jo v vseh večjih trgovinah pri nas. Si upate poskusiti nekaj novega?
Hranljivi kvinojini polpeti – pripomočki:
- veliko cedilo
- večja skleda
- mala skledica
- tehtnica
- merilna posoda za tekočine
- 2 kozici
- pokrovka
- nož
- deska za rezanje
- 2 kuhalnici
- jedilna žlica
- čajna žlička
- velik plitek krožnik
- ponev
Hranljivi kvinojini polpeti – sestavine:
(za približno 10 polpetov)
- 150 g bele kvinoje
- 4 dl vode
- 1 srednje velika čebula
- 2 jedilni žlici rastlinskega olja
- 2 stroka česna
- 2 zvrhani žlici mletih lanenih semen + 5 žlic vode ali 1 jajce
- 90-100 g moke
- 1 čajna žlička suhe bazilike
- 2 ščepa soli
- ščep popra
- 30 g krušnih drobtin
- rastlinsko olje
Hranljivi kvinojini polpeti – priprava:
Kvinojo temeljito speremo pod tekočo vodo, da odstranimo čim več saponinov. Prestavimo jo v kozico, v kateri jo bomo kuhali, in dodamo vodo. Kvinoja se kuha podobno kot riž. Če nimamo na razpolago tehtnice, vzamemo skodelico za kavo/čaj (približno 2 dl) in odmerimo 1 skodelico kvinoje in 2 skodelici vode. Na zmernem ognju (toliko, da rahlo vre) jo pokrito kuhamo toliko časa, da vpije vso vodo, nato jo odstranimo z ognja. Prestavimo jo v skledo, v kateri bomo zamesili maso za polpete in počakamo, da se ohladi.
Če bomo uporabili laneno ‘jajce’ mleta lanena semena zmešamo z vodo in počakamo približno 10 minut, da dobimo želatinasto zmes, podobno jajcu. V primeru, da bomo uporabili jajce, korak z lanom in vodo izpustimo.
Čebulo drobno nasekljamo in jo prepražimo na 2 jedilnih žlicah olja, da postane lepe zlato rjave barve.
Česen nasekljamo čim bolj na drobno.
Ohlajeni kvinoji dodamo prepraženo čebulo, nasekljan česen, laneno ‘jajce’, moko, čajno žličko suhe bazilike, sol in poper.
Vse skupaj dobro premešamo in poskusimo oblikovati kroglico. Če je masa še premehka, dodamo nekaj moke.
Na velik plitek krožnik natrosimo krušne drobtine.
Z roko zajamemo maso in jo oblikujemo v kroglico. Kroglico povaljamo v drobtinah in jo nato sploščimo, da dobimo polpet.
Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase. V ponvi segrejemo toliko olja, da je pokrito dno ponve. Polpete spečemo na dobro segretem olju najprej na eni strani, nato jih obrnemo in popečemo še na drugi strani.
Kvinojine polpete pečemo toliko časa, da so lepo zlatorjavo zapečeni. Približno 2 minuti na vsaki strani.