Kako skuhati kvinojo?
Print Friendly, PDF & Email

Kako skuhati kvinojo, da bo ravno prav? To je vprašanje, ki sem si ga zastavljala, ko sem začela kvinojo redno uporabljati. Lahko, da si podobno vprašanje zastavljate tudi vi. In mogoče je ravno dilema glede kuhanja razlog, da ne posežete po tem super živilu večkrat. Postopek, za katerega lahko rečem, da dá najboljši rezultat – perfektno kuhano kvinojo – opisujem v tem prispevku.

Če želite o kvinoji izvedeti več, lahko nekaj koristnih informacij najdete v prispevku kolegice – tukaj.

kako-skuhati-kvinojoKako skuhati kvinojo? – pripomočki:

  • 2 merilni posodi za tekočine
  • kozica s pokrovko
  • cedilo
  • vilica

Kako skuhati kvinojo? – sestavine:

(za cca. 450 g kuhane kvinoje)

  • 2 dl kvinoje
  • 3,5 dl vode
  • sol

* Količine lahko poljubno povečujete in zmanjšujete. Pri tem sledite formuli: 1 dl kvinoje + 1,75 dl vode.

Kako skuhati kvinojo? – priprava:

V merilni posodi ali v kozarcu, ki drži 2 dl odmerimo kvinojo. Odmerimo tudi vodo.

kako-skuhati-kvinojoKvinojo presujemo v cedilo s čim manjšimi luknjami in jo temeljito speremo z vodo. Kvinoja vsebuje saponine, ki dajo kvinoji grenak okus, če jih pred kuhanjem ne speremo.

Sprano kvinojo prestavimo v kozico, prilijemo odmerjeno vodo, posolimo, pokrijemo s pokrovko in damo na ogenj. kako-skuhati-kvinojoTemperaturo nastavimo na maximum in počakamo, da voda zavre. Nato temperaturo zmanjšamo, da vse skupaj le narahlo vre. Kuhamo 15 minut. Kvinoja bo v tem času vpila vso vodo. Predem posodo odstavimo z ognja za vsak slučaj preverimo, da res ni več vode.

Posodo odstavimo z ognja. Kuhano kvinojo pustimo pokrito! stati 5 minut. V tem času ne kukamo pod pokrovko. Nato z vilico razrahljamo kvinojo, ki je tako gotova in pripravljena, da jo postrežemo.

kako-skuhati-kvinojoKvinojo lahko uporabimo kot prilogo jedem – namesto riža, krompirja, … nekaj idej pa lahko najdete tudi na tej povezavi.

kako-skuhati-kvinojoUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor