Kvinojina zelenjavna pita s hrustljavo podlago in mehko skorjico
Kvinojina zelenjavna pita s hrustljavo podlago in mehko skorjico nam bo s polnim okusom vrnila za trud in čas, ki je potreben za njeno pripravo. Na prvi pogled pita, ki ne zgleda nič posebnega, nas bo prepričala že s prvim grižljajem. Dno predstavlja hrustljavo testo za mascarponove njoke z zelišči. Sredina je pripravljena iz kuhane zelenjave in okusne kvinoje. Na vrhu se bohotita dve vrsti sira, ki povežeta in zaokrožita okuse.
Pripomočki za kvinojino zelenjavno pito s hrustljavo podlago in mehko skorjico:
- okrogel pekač premera 23 cm (lahko je tudi pravokotni pekač ali manjši/večji – v tem primeru bo pita pač tanjša/debelejša, kar moramo upoštevati pri času pečenja)
- skleda
- ribežen
- stirač za česen
- kuhalnica
- nož
- deska
- 2 posodi za kuhanje
- kos aluminijaste folije, s katero pokrijemo pekač med peko
Sestavine za kvinojino zelenjavno pito s hrustljavo podlago in mehko skorjico
Za 4 osebe:
Za podlago
- žlička navadnega ali zeliščnega masla za namastitev pekača
- 1/4 testa za mascarponove njoke
Za nadev
- 2 majhni ali 1 velika čebula
- 1 večji strok česna
- žlica navadnega ali zeliščnega masla
- pol srednje velike bučke
- pol srednje velike kolerabice
- pest stročjega fižola
- ščep soli
- 1 žlica domače začimbne mešanice
- 50 g kvinoje
- 1 jajce
- 3 žlice smetane za kuhanje
Za skorjico
- 70 g sira (uporabila sem masdamer)
- 30 g gorgonzole
Postopek za kvinojino zelenjavno pito s hrustljavo podlago in mehko skorjico:
Z zeliščnim ali navadnim maslom namastimo okrogel pekač.
Testo za mascarponove njoke razporedimo po dnu pekača. Iz njega bo nastala čudovita hrustljavo zapečena skorjica.
Za nadev v prvi posodi stopimo zeliščno ali navadno maslo. Dodamo sesekljano čebulo in strt strok česna in nekaj minut pražimo.
Medtem v drugo posodo nalijemo vodo, jo posolimo in ko zavre, vanjo vsujemo kvinojo. Kvinoja se kuha približno 25 minut, najbolje pa je, da jo enostavno poskusimo in ugotovimo, ali se je že dovolj zmehčala.
Med praženjem čebule in kuhanjem kvinoje pripravimo zelenjavo. Očiščeno zelenjavo olupimo in narežemo na koščke. Dodamo jo v posodo s čebulo. Kmalu dodamo tudi domačo začimbno mešanico.
Zelenjavo nekaj minut pražimo, nato pa zalijemo z vodo. Vode naj bo toliko, da je zelenjava pokrita. Kuhamo približno 20 minut oziroma toliko, da je zelenjava mehka.
Ko je zelenjava kuhana, jo malo ohladimo. Če je tekočine veliko, jo odlijemo in shranimo za kakšno drugo jed. Zelenjavi primešamo jajce in smetano za kuhanje. Vse dobro premešamo in dodamo še kuhano in odcejeno kvinojo. Nadev je tako pripravljen, zato ga nadevamo čez podlago za našo pito, ki že čaka v pekaču.
Zdaj čez pito le še naribamo sir in natrgamo gorgonzolo. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo in ga potisnemo v na 160 °C ogreto pečico. Pečemo približno pol ure, nato pa folijo odstranimo in pečemo še 15 minut, da skorjica zlato porjavi. Postrežemo in uživamo. 🙂
Ker je okus kvinojine zelenjavne pite s hrustljavo podlago in mehko skorjico res bogat, za zraven priporočam le skledo solate.
Dober tek! 🙂
Save