Zelenjavna mineštra s kvinojo
Zelenjavna mineštra s kvinojo je odličen recept, ki nam pomaga pospraviti po hladilniku. V mineštri prevladuje slastna, z vitamini bogata zelenjava, kvinoja pa poskrbi za še dodatno hranljivost. Zelenjavna mineštra s kvinojo nas nasiti in pogreje v hladnih jesenskih dneh.
Zelenjavna mineštra s kvinojo – pripomočki:
- lupilec za zelenjavo
- nož
- 2 skledi
- deska za rezanje
- manjša kozica s pokrovko
- večja posoda (lonec) s pokrovko
- kuhalnica
- deska za rezanje
- cedilo
- čajna žlička
Zelenjavna mineštra s kvinojo – sestavine:
(za 4 porcije)
- 80 g kvinoje
- 2 dl vode
- 1 rumeno kolerabo
- 200 g stročjega fižola
- 2 večja paradižnika
- 4 srednje velike korenčke
- 1 srednje veliko bučko
- 1 večja čebula
- 4 stroke česna
- šop peteršilja
- 1 čajno žličko kumine
- 2 zelenjavni jušni kocki
- 1,5 l vode
- poper
- sol po potrebi
- rastlinsko olje
Zelenjavna mineštra s kvinojo – priprava:
Kvinojo presujemo v cedilo in jo dobro speremo pod tekočo vodo.
Prestavimo jo v kozico, v kateri jo bomo kuhali, in dodamo 2 dl vode. Kozico s kvinojo pristavimo na ogenj.
Kuhamo toliko časa, da kvinoja vpije vso vodo. Kuhano kvinojo damo na stran. Zelenjavo temeljito operemo, korenje, kolerabo, česen in čebulo olupimo. Stročji fižol otrebimo in narežemo na približno 3 cm velike kose.
Peteršilj operemo, osmukamo liste in jih grobo nasekljamo in prihranimo za na konec, ko je mineštra že kuhana.
Ostalo zelenjavo narežemo na primerno velike kose (po želji).
V večji posodi segrejemo olje in prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni.
Dodamo česen, na kose narezano rumeno kolerabo in korenje.
Posodo pokrijemo in zelenjavo dušimo približno 10 minut, toliko da se nekoliko zmehča. Občasno premešamo. Po 10 minutah dodamo ostalo zelenjavo, 2 zelenjavni jušni kocki, kumino in poper.
Premešamo in nato zalijemo z 1,5 l vode.
Počakamo, da voda zavre, nato na zmernem ognju kuhamo še 15 minut.Posodo odstranimo z ognja in dodamo kuhano kvinojo ter nasekljan peteršilj. Mineštro po potrebi dosolimo in postrežemo s kosom kruha.
Uživajte v okusih!