Zelenjavna mineštra s kvinojo
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavna mineštra s kvinojo je odličen recept, ki nam pomaga pospraviti po hladilniku. V mineštri prevladuje slastna, z vitamini bogata zelenjava, kvinoja pa poskrbi za še dodatno hranljivost. Zelenjavna mineštra s kvinojo nas nasiti in pogreje v hladnih jesenskih dneh.

zelenjavna minestra s kvinojoZelenjavna mineštra s kvinojo – pripomočki:

  • lupilec za zelenjavo
  • nož
  • 2 skledi
  • deska za rezanje
  • manjša kozica s pokrovko
  • večja posoda (lonec) s pokrovko
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • cedilo
  • čajna žlička

Zelenjavna mineštra s kvinojo – sestavine:

(za 4 porcije)

  • 80 g kvinoje
  • 2 dl vode
  • 1 rumeno kolerabo
  • 200 g stročjega fižola
  • 2 večja paradižnika
  • 4 srednje velike korenčke
  • 1 srednje veliko bučko
  • 1 večja čebula
  • 4 stroke česna
  • šop peteršilja
  • 1 čajno žličko kumine
  • 2 zelenjavni jušni kocki
  • 1,5 l vode
  • poper
  • sol po potrebi
  • rastlinsko olje

Zelenjavna mineštra s kvinojo – priprava:

Kvinojo presujemo v cedilo in jo dobro speremo pod tekočo vodo.

zelenjavna minestra s kvinojoPrestavimo jo v kozico, v kateri jo bomo kuhali, in dodamo 2 dl vode. Kozico s kvinojo pristavimo na ogenj.

zelenjavna minestra s kvinojoKuhamo toliko časa, da kvinoja vpije vso vodo. Kuhano kvinojo damo na stran. Zelenjavo temeljito operemo, korenje, kolerabo, česen in čebulo olupimo. Stročji fižol otrebimo in narežemo na približno 3 cm velike kose.

zelenjavna minestra s kvinojoNasekljamo čebulo.

zelenjavna minestra s kvinojoČesen stisnemo z nožem.

zelenjavna minestra s kvinojoPeteršilj operemo, osmukamo liste in jih grobo nasekljamo in prihranimo za na konec, ko je mineštra že kuhana.

zelenjavna minestra s kvinojoOstalo zelenjavo narežemo na primerno velike kose (po želji).

zelenjavna-minestra-s-kvinojo-6

zelenjavna minestra s kvinojoV večji posodi segrejemo olje in prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni.

zelenjavna minestra s kvinojoDodamo česen, na kose narezano rumeno kolerabo in korenje.

zelenjavna minestra s kvinojoPosodo pokrijemo in zelenjavo dušimo približno 10 minut, toliko da se nekoliko zmehča. Občasno premešamo. Po 10 minutah dodamo ostalo zelenjavo, 2 zelenjavni jušni kocki, kumino in poper.

zelenjavna minestra s kvinojoPremešamo in nato zalijemo z 1,5 l vode.

zelenjavna minestra s kvinojoPočakamo, da voda zavre, nato na zmernem ognju kuhamo še 15 minut.Posodo odstranimo z ognja in dodamo kuhano kvinojo ter nasekljan peteršilj. Mineštro po potrebi dosolimo in postrežemo s kosom kruha.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor