Smoothie za laktacijo
Print Friendly, PDF & Email

Smoothie za laktacijo je odličen zdrav obrok za doječe mamice, ki ga pripravimo zelo hitro. Poleg tega, da spodbuja nastanek mleka, nas tudi precej nasiti. Pomembni sestavini tega slastnega napitka sta sezam, ki je bogat vir kalcija ter oves, ki vsebuje vlaknine in posledično pripomore k boljši prebavi. Zato si ga lahko privoščite, čeprav niste doječa mamica. Telo vam bo hvaležno.

Smoothie za laktacijo – pripomočki:

  • blender ali palični mešalnik

Smoothie za laktacijo – sestavine:

  • 1 banana
  • 3 žlice ovsenih kosmičev
  • 1,5 – 2 dl mleka
  • 2 žlici sezamovih semen
  • 1 kapljica eteričnega olja koromača (komarček, ang. fennel)

Smoothie za laktacijo – postopek:

V blender damo 1 banano. Le-ta naj bo čimbolj zrela, saj takšna banana vsebuje več naravnega sladkorja in tako izboljša okus napitka. Dodamo 3 žlice ovsenih kosmičev. Uporabite lahko poljubno vrsto ovsenih kosmičev, jaz sem uporabila polnozrnate. Groba oz. fina struktura kosmičev ni pomembna, saj jih bo blender tako ali tako “zmiksal”.

Prilijemo 1,5 dl mleka. Če imamo možnost, uporabimo domače mleko, sicer pa mleko iz tetrapaka. Če se nam bo struktura napitka zdela pregosta, bomo kasneje po potrebi in želji dolili še 0,5 dl mleka. Dodamo 1 kapljico eteričnega olja koromača. Predlagam, da jo dodate na koncu, ko boste smoothie že nalili v kozarec. Tako se boste izognili, da bi močan vonj koromača ostal v blenderju. Vsekakor pa izberite 100 % naravno eterično olje, ki je primerno za uživanje ter je preverjenega porekla.

Na koncu dodamo že 2 žlici sezamovih semen. Ni potrebe, da jih pred tem zmeljete (npr. v kavnem mlinčku, strojčku), saj jih blender, kljub majhni velikosti, odlično zmelje. Če želite, lahko dodate še kakšno poljubno začimbo. Odličen nasvet glede začimb, ki jih uporabljamo za smoothije, najdete tukaj.

Vse skupaj zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto enakomerno strukturo. Če nam je ljubši bolj tekoči smoothie, dodamo še 0,5 dl mleka. Laktacijski smoothie nalijemo v kozarec, po vrhu lahko za dekoracijo potrosimo še nekaj celih ovsenih kosmičev ter sezama.

Privoščimo si ga v miru oz. prej, preden se zbudi dojenček.

Želim vam dober tek in veliiiko mleka!

Poskusite še druge slaste in zanimive smoothie:

 

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor