Maslen stročji fižol z zelišči
Stročji fižol lahko uporabimo v juhah, solatah in drugih jedeh, lahko pa je samostojna priloga. Všeč mi je njegov nežen okus in tekstura, ki je prav tako nežna in fižol se kar stopi v ustih. Kadar imam sveža zelišča, si rada pripravim zeliščno maslo, ki ga pogosoto uporabim tudi za zabelo raznih jedi ali zelenjave, tudi stročjega fižola. Če imamo zeliščno maslo že na zalogi, nam postopek priprave močno olajša in skrajša, ni pa to pogoj, saj zabelo za maslen stročji fižol z zelišči enostavno pripravimo tudi sproti.
Pripomočki za maslen stročji fižol z zelišči:
- deska
- nož
- posoda za kuhanje
- štedilnik
- cedilo
- stirač za česen
Sestavine za maslen stročji fižol z zelišči:
Za 2 osebi:
- 250 g stročjega fižola
- 1 žlica zeliščnega masla
ali (če nimamo zeliščnega masla že na zalogi)
- 1 žlica masla
- 1 strok česna
- nekaj vejic poljubnih svežih zelišč (lahko uporabimo tudi suha, če svežih nimamo)
- 1/2 žličke soli
Postopek za maslen stročji fižol z zelišči:
Stročji fižol pregledamo in odstranimo poškodovane ali nagnite dele. Odrežemo jim konice in jih dobro speremo pod tekočo vodo.
V posodo za kuhanje nalijemo vodo in jo postavimo na štedilnik. Dodamo pol žličke soli (prihranimo ščepec soli za zeliščno maslo) in ko voda zavre, vanjo stresemo stročji fižol. Znižamo temperaturo na srednje visoko in fižol kuhamo približno 20 minut. Z vilicamo poskusimo, ali je dovolj zmehčan. Ko je, odcedimo vodo.
Če imamo na zalogi zeliščno maslo, ga eno žlico damo v posodo ali ponev, v kateri bomo zabelili fižol. Če masla še nimamo pripravljenega, damo v posodo žlico navadnega masla, dodamo ščepec soli, strt strok česna in poljubna sveža zelišča (ali suha, če svežih nimamo). Zelišča prej splaknemo in sesekljamo na deski.
Ko se maslo stopi, dodamo kuhan stročji fižol in premešamo. Nadevamo ga v skledico in postrežemo poleg glavne jedi.
Dober tek!
Tukaj pa je nekaj idej za glavne jedi:
- Zrezki v čebulni omaki s šampinjoni.
- Mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki s testeninami.
- Zrezki v kremni omaki s šampinjoni.
- Testenine z mesno omako in papriko.
- Goveji zrezki v omaki.
- Proseni polpeti s porom.
- Slastna omaka iz piščančjega mesa.
- Listnati žepki s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom.
- Goveji polpeti s parmezanom.