Testenine z mesno omako in papriko
Testenine z mesno omako in papriko so kosilo, ki ga pri nas doma večkrat jemo. Všeč nam je okus mesne omake, ki ji za dodaten in izboljšan okus dodam zeleno papriko, ki jo prelijem čez testenine. Najraje imam polnozrnate, saj se mi zdi, da se okusi dobro povežejo. Jed rada pripravim, kadar se mi kam mudi in jo skuham vnaprej, potem pa omako pogrejem in prelijem čez testenine, ki so itak hitro kuhane.
Pripomočki za testenine z mesno omako in papriko:
- 2 posodi (ena s pokrovko)
- deska
- nož
- kuhalnica
- stirač za česen
Sestavine za testenine z mesno omako in papriko (za 2 osebi):
- 100 g mletega (govejega) mesa
- 1 večja zelena paprika
- 1 večja čebula
- 3 stroki česna
- 2 žlici olja
- 2 dl pelatov ali paradižnikove omake (lahko pa tudi 2 velika sveža paradižnika)
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- 1/2 žličke soli
- ščep majarona
- ščep bazilike
- 1/2 žličke kurkume
- malo svežega parmezana
- 160 g izbranih testenin
Postopek za testenine z mesno omako in papriko:
Za testenine z mesno omako in papriko najprej pripravimo omako. V prvo posodo damo 2 žlici olja in jo postavimo na štedilnik. Medtem ko čakamo, da se segreje, olupimo in sesekljamo čebulo. Dodamo jo v posodo in pazimo, da se ne zažge, ampak lepo praži. Dodamo še strte stroke česna. Ko čebula lepo postekleni, dodamo mleto (goveje) meso. Premešamo in pokrito pražimo 10 minut.
K mesu nato dodamo zeleno papriko, ki jo operemo in sesekljamo. Primešamo še 1 žličko domače začimbne mešanice in pol žličke soli.
V nastajajočo omako vlijemo 2 dl pelatov ali paradižnikove omake, lahko pa uporabimo 2 velika sveža paradižnika, ki ju narežemo na kocke in dodamo v posodo k mesu in papriki.
Nato v omako vmešamo še začimbe: ščep majarona, ščep bazilike, pol žličke kurkume. Suhe začimbe med prsti pomanemo, da spustijo več okusa.
Omako pokrijemo s pokrovko in kuhamo 20 minut. Medtem skuhamo tudi najljubše testenine, predlagam polnozrnate široke rezance. V drugo posodo nalijemo vodo, jo kar pogumno solimo in ko zavre, vanjo vsujemo testenine. Ko so kuhane, jih odcedimo in zmešamo z omako, da dobimo testenine z mesno omako in papriko.
Za piko na i čez testenine z mesno omako in papriko dodamo malo svežega parmezana. Lahko ga kar z nožem narežemo na tanke lističe.
Dober tek!