Mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki s testeninami
Kadar kuhamo govejo juho, nam ostane kos govejega mesa in pogosto ne vemo, kaj z njim. Iz njega sem pripravila nadvse okusne mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki s testeninami. Meso sem na drobno sesekljala in mu dodala kar dve sestavini, ki jih v kroglicah ne bi pričakovali: fižol in ovsene kosmiče. Kroglice sta ti dve sestavini naredili okusnejše, bolj hranljive in jim dodali lepo teksturo. Niti pravi mesojedci niso ugotovili, kaj vse je v njih, tako lepo se sestavine povežejo in z lahkoto oblikujemo majhne kroglice, ki jih popečemo in zalijemo z okusno paradižnikovo omako s česnom in baziliko. Vse skupaj prelijemo čez testenine, dodamo malo sveže naribanega parmezana in nadvse slasten obrok se lahko začne. Kako super način za reciklažo kuhanega govejega mesa. 🙂
Pripomočki za mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki:
- sekljalnik
- deska za rezanje
- nož
- skleda
- skledica
- ribežen
- cedilo
- žlica
- žlička
- večja ponev
- tehtnica
- štedilnik
- električni mešalnik
Sestavine za mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki:
Za 3-4 osebe:
Za mini mesne kroglice:
- 340 g kuhanega govejega mesa (iz goveje juhe)
- 60 g čebule
- 2 jajci
- 25 g naribanega sira (npr. ementaler, edamec, gavda …)
- 70 g ovsenih kosmičev
- 110 g kuhanega rjavega fižola (uporabila sem tistega iz pločevinke)
- majhen šopek svežega peteršilja
- ½ žličke soli
- 1 žlička začimbne mešanice (uporabila sem domačo)
- maščoba za praženje
Za paradižnikovo omako:
- 6 strokov česna
- 1 l paradižnikove omake (uporabila sem domačo)
- 1 žlica posušene bazilike
In še:
500 g poljubnih testenin (sama sem uporabila široke rezance)
Postopek za mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki:
Prejšnji dan ali pa vsaj nekaj ur prej namočimo 100 g ovsenih kosmičev. Stresemo jih v skledico in prelijemo z vodo. Premešamo in nekajkrat splaknemo, potem pa nalijemo hladno vodo in pustimo stati.
Ko se lotimo priprave mini mesnih kroglic, obrežemo kuhano goveje meso in obdržimo le najlepše dele mesa. 340 g mesa narežemo na manjše koščke, jih damo v sekljalnik in na drobno sesekljamo.
Drobno sesekljanemu govejemu mesu dodamo 110 g odcejenega in splaknjenega kuhanega rjavega fižola iz pločevinke. Ponovno dobro premešamo v sekljalniku.
S cedilom odcedimo namočene ovsene kosmiče in jih dodamo k mesni masi.
Naribamo 25 g izbranega sira in ga dodamo k masi. Dodamo tudi žlico začimbne mešanice in pol žličke soli.
Masa je postala že precej gosta in lepljiva, zato jo stresemo v večjo skledo, v sekljalnik pa damo 60 g čebule in jo drobno sesekljamo. Nato čebulo dodamo k masi za mini mesne kroglice.
Od zdaj si pri mešanju pomagamo z električnim mešalnikom. V maso za kroglice damo š 2 jajci, ki bosta povezali sestavine.
Na koncu dodamo še šopek sesekljanega peteršilja, ponovno dobro premešamo in masa za mesne kroglice je pripravljena.
Iz nje oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih polagamo v vročo ponev, v katero dodamo malo maščobe. Ko jo kroglice vpijejo, jo po potrebi dodamo še malo.
Vmes pripravimo še testenine. V večji lonec nalijemo vodo, jo posolimo z žlico soli in ko zavre, vanjo stresemo 500 g testenin in jih kuhamo po navodilih na embalaži.
Kroglice pečemo okoli 15 minut in jih medtem večkrat nežno obrnemo z žličko, da se popečejo z vseh strani. Proti koncu peke v ponvi naredimo malo prostora, po potrebi dodamo malo maščobe in stremo 6 strokov česna, da se popraži.
Ko česen lepo zadiši in postane nežno rjavkaste barve, v ponev zlijemo 1 l paradižnikove omake. Kuhamo še par minut in ko se omaka že malo zgosti, dolijemo 1 dl vode, v kateri kuhamo testenine.
Mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki so skoraj pripravljene. Posujemo jih še s posušeno baziliko.
Kuhane testenine odcedimo in jih zvrnemo na servirni krožnik. Čeznje prelijemo mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki. Dekoriramo s kakšnim listkom peteršilja ali čez posujemo malo sesekljanega. Dodamo še nariban parmezan ali malo sira, ki smo ga uporabili tudi v masi za kroglice.
Dober tek!
Iz kuhanega govejega mesa pa lahko pripravimo tudi okusne goveje polpete s parmezanom.