Shranjevanje vampov v kozarcih
Veliko jedi si lahko pripravimo vnaprej in jih vložimo, shranimo v kozarce, za kasnejšo uporabo. O tem sem že pisala: shranjevanje ričeta, shranjevanje golaža, segedina.
Na enak način z vlaganjem lahko shranimo tudi vampe, npr.: vampi po tržaško, vampi iz moje kuhinje, goveji vampi v golažu, vampi v paradižnikovi omaki, vampi po rimsko s krompirjem.
Tako vloženi vampi so obstojni in okusni najmanj še 3 mesce, če jih hranimo na hladnem.
Nekoč smo (in še danes) tako shranjene jedi nosili s seboj na dopust, super pa se obnese tudi vsakodnevno, ko nimamo časa za kuhanje. Moje mnenje je, da hrana vložena ohrani boljši okus kakor jedi, ki jih zamrznemo. Poskusite, ne bo vam žal.
Pripomočki za shranjevanje vampov
- hladilnik
- kozarci s pokrovom
Sestavine shranjevanje vampov
- poljubno kuhani vampi v količinah primernih za gospodinjstvo
Postopek shranjevanja (vlaganja) vampov
Najprej pripravimo čiste steklene kozarce in nepoškodovane pokrovčke, kovinski pladenj, da bomo na njem polnili vroče kozarce (zaradi kovinske podlage, kozarci zaradi vročine ne bodo počili) in lij ter zajemalko.
Ko kuhani vampi še vrejo, jih pričnemo nalagati v kozarce. Ko posamezni kozarec napolnimo do vratu, kozarec dobro zapremo s pokrovčkom in ga za 3-5 minut obrnemo na pokrov, nato ga ponovno obrnemo pravilno in napolnjene ter zaprte kozarce s kuhanimi vampi pokrijemo z odejo, da se bodo počasi ohlajali.
Ohlajanje lahko v topli kuhinji traja tudi do 12 ur. Ohlajene kozarce opremimo z napisom, kaj vsebujejo in datumom shranka. Tako napolnjene in ohlajene kozarce shranimo v hladno shrambo ali v hladilnik, njihova uporaba pa je najmanj 3 mesece.
Za hitro kosilo pa zraven tako pripravljenih vloženih vampov lahko ponudimo kruh, polento, krompir …
Novodobna gospodinja ali gospodinjec si čas in kakšen korak prihrani tako, da določene jedi pripravi in shrani za dni, ko primanjkuje časa. Lučka Glaser
Na enak način lahko shranimo praktično vse jedi na žlico, pa tudi:
- Sataraš.
- Sataraš za ozimnico.
- Sataraš z melancani po sicilijansko.
- Shranjevanje kuhanega fižola v zrnju.
- Jajca vložena v kisu.