Krompirjeva enolončnica s stročjim fižolom
Enostavna, a okusna in nasitna jed na žlico je tole. Potrebujemo le krompir in stročji fižol ter par dodatkov, ki jih imamo običajno vedno na zalogi. To enolončnico sta kuhali obe moji stari mami, a priznam, da mi ne uspe narediti enako dobre kot njima. Vseeno pa mi je uspelo spet razviti nek svoj recept, katerega rezultat je jed, ki se meni in moji družini zdi dobra, jaz pa sem poleg tega še zadovoljna, ker pojemo svežo, domačo hrano (ponavadi tudi iz domačih sestavin). Poskusite, morda bo prepričala tudi vas. 😉
Pripomočki za krompirjevo enolončnico s stročjim fižolom:
- Ne potrebujemo posebnih pripomočkov.
Sestavine za krompirjevo enolončnico s stročjim fižolom:
Za 2-3 osebe:
- 270 g stročjega fižola
- 320 g krompirja
- 1/2 žličke soli oz. po okusu
- 140 g čebule
- 3 žlice olja
- 1 strok česna
- 15 g oz. 1 ne prepolna žlica gladke bele moke
- šopek svežega peteršilja (ali žlica zamrznjenega)
- 1 žlička mezge
- 1 žlička kisa (uporabila sem balzamičnega)
- 1 l vode
Postopek za krompirjevo enolončnico s stročjim fižolom:
To enolončnico pripravimo v dveh korakih: kuhanje zelenjave in priprava podmeta. Začnemo s pripravo stročjega fižola: pregledamo ga in odstranimo poškodovane ali nagnite dele. Preostali fižol speremo in mu odrežemo konce, nato pa ga narežemo na centimetrske koščke. V posodo nalijemo 8 dl vode, jo solimo s pol žličke soli in ko zavre, vanjo stresemo narezan stročji fižol. Takrat temperaturo znižamo in ga v pokriti posodi kuhamo 30 minut.
Medtem olupimo 320 g krompirja. Operemo ga in prav tako narežemo na precej majhne koščke (velike približno 1 cm). Stresemo jih k fižolu. Kuhamo še 10 minut.
Vmes se lotimo priprave podmeta. Zanj v drugi posodi prepražimo čebulo: v posodo nalijemo za 3 žlice olja in sesekljamo 140 g čebule. Dodamo jo v segreto olje in mešamo ter pazimo, da se ne prismodi, ampak se lepo popraži. Če pripravljamo jed tudi za otroke, lahko čebulo podušimo tako, da v posodo namesto olja dodamo nekaj žlic vode in pokrito dušimo 10 minut. Dodamo še strt strok česna in pražimo le še toliko, da zadiši.
V posodo dodamo 15 g moke, sesekljan šopek peteršilja in žlico mezge.
Dolijemo 2 dl vode in mešamo z metlico, da se sestavine združijo v enotno gostejšo zmes. Kuhamo 10 minutk in vmes večkrat premešamo, ogenj pa naj nikar ne bo premočan.
Medtem sta se fižol in krompir že skuhala, zato moramo za to krompirjevo enolončnico le še združiti vsebini obeh posod. Čebulo z moko in mezgo oz. nastali podmet vlijemo v prvo posodo in vmes mešamo. Kuhamo še par minutk in dolijemo žličko kisa.
Krompirjeva enolončnica s stročjim fižolom je skoraj končana. Iz lonca vzamemo za eno zajemalko fižola in krompirja in ju damo v kozico. S paličnim mešalnikom ju spremenimo v kremno zmes.
Vlijemo jo nazaj v posodo s krompirjevo enolončnico, zaradi česar postane prijetno gostljata. Zraven ponudimo kos kruha in še/ali kaj drugega (nekaj idej je malo nižje ;)). Dober tek!
Kaj ponuditi poleg krompirjeve enolončnice s stročjim fižolom:
- Tržiška flika po moje.
- Slastni čebulni kruhki s skuto in zelišči.
- Prepleteni skutno-jabolčni zavitek.
- Odličen jesenski štrudelj.
- Sladek bučkin zavitek iz le 4 sestavin.
- Jabolčni zavitek z bučo in makom.
- Bučkin zavitek s skuto.
- Preprost skutni zavitek.
- Proseni narastek z medom in orehi (brez sladkorja).
Ideje za druge enolončnice: