Smetanove kumare
Print Friendly, PDF & Email

Smetanove kumare so v poletnem času pogosto na mojem krožniku oziroma v solatni skledi. Gre za osvežilno solato iz kumar, ki mi, skupaj s kosom kruha, v vročih poletnih dneh, ko je kumar v izobilju, predstavlja kar samostojen obrok, odlično pa se tudi prileže kot solata poleg kosila. Smetanove kumare (doma jim rečemo tudi smetanaste) imam najrajši za kosilo skupaj z bučkinimi polpeti.

Težko zapišem točne sestavine, zato naj velja, da so količine v receptu okvirne in jih prilagodite temu, kakšni jedci ste.

Smetanove kumare

Pripomočki za smetanove kumare

  • ribežen

Sestavine za smetanove kumare

Kot samostojni obrok za 1 osebo:

  • 1 – 2 kumari (300-350 g)
  • sol po okusu
  • jabolčni ali vinski kis po okusu
  • oljčno olje
  • 1-2 zvrhani žlici kisle smetane (80-100 g)

Po želji lahko še: čebula, poper.
Celotno solato lahko nadgradite z dodajanjem druge zelenjave (npr. koruze, paprike, paradižnika – če vam v kombinaciji s kumarami ne dela težav, …), dodate tuno, popečene koščke piščanca, …

Priprava smetanovih kumar

Kumaram odrežemo oba konca in jih olupimo, če so zelo mlade kumare, lupljenje niti ni potrebno. Čim bolj na tanko jih naribamo v solatno skledo.

smetanove kumare

Dodamo sol in kis po okusu. Lahko še malo oljčnega olja, ni pa obvezen. Dodamo še kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine res dobro premešajo in porazdelijo.

Tisti, ki želite, lahko solati dodate še poper in čebulo po okusu.

smetanove kumare

In to je vse, smetanove kumare so pripravljene, da jih postrežemo.

smetanove kumare

Jaz jih imam najrajši kar s kosom kruha (lahko si ga popečete) in na koncu s kruhom pomažem še zadnje ostanke iz sklede. Mmmmmm …

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor