Sok iz jabolk in korenja
Sok iz jabolk in korenja je rahlo kiselkastega okusa, ki je značilen za sok iz mešanih jabolk, korenje pa mu doda sladkobnost in grenkobo. Čudovit sok, ki je primeren za vse generacije, saj z dodatkom sladkorja lahko uravnavamo tudi njegovo sladkobnost.
Jabolka vsebujejo vitamine A, B, B1, B2, B3, B5, B6 in vitamin C. Vsebujejo tudi veliko rudninskih snovi ali mineralov, med njimi je največ kalija, nato sledijo še kalcij, magnezij, železo, baker, mangan, fosfor, bor, silicij in jod. Korenje vsebuje tudi veliko koristnih snovi, med katere lahko štejemo kalij, magnezij, kalcij, fosfor, mangan, železo, jod, vitamini A, E, F, H, B1, B2, B3, B5, B6, C in drugi. Značilno oranžno barvo pa korenju prispevajo karoteni.
Sok iz jabolk in korenja – pripomočki
- merica za tekočino
- palični mešalnik
- steklenice z zamaški
Sok iz jabolk in korenja – sestavine
Za 12 l soka:
- 2000 g mešanih jabolk
- 1000 g rdečega korenja
- 50 g citronske kisline
- 500 g sladkorja
- 1o l vode
Sok iz jabolk in korenja – postopek
Jabolka, ki padajo z drevesa in niso primerna za daljše shranjevanje, poberemo in dobro operemo, stresemo jih v čisto košaro ali zabojček za sadje in pustimo toliko časa, da se osušijo. Korenje tudi dobro operemo, da odstranimo vse sledi zemlje, odrežemo zgornji del korenja, kjer so sledi nadzemeljskega dela in spodnji koreninski del.
Korenje razrežemo na 2 – 3 cm dolžine in ga, glede na debelino, tudi prepolovimo, stresemo ga v lonec in dolijemo toliko vode, da je korenje prekrito. Jabolka olupimo in odstranimo semenski del, pa tudi morebitne gnile ali črvive dele. Jabolka damo v drug lonec in prav tako zalijemo z vodo. Količino vode, ki smo jo uporabili za kuhanje korenja in jabolk si zabeležimo, da bomo na koncu kuhanja vedeli, koliko vode moramo še dodati.
Korenje kuhamo 20 – 30 minut, čas je odvisen tudi od vrste in debeline korenja, z vilicami preverimo, da je korenje res mehko, da se, ko ga bomo spasirali res razpustilo. Dobimo gladko tekočo maso. Jabolka so bolj mehka, zato je čas kuhanja samo 15 – 20 minut, tudi pri jabolkih je čas kuhanja odvisen od velikosti in vrste narezanih jabolk. Tudi jabolka s spasriamo s paličnim mešalnikom.
Oboje vlijemo skupaj v večji lonec, prilijemo manjkajočo vodo (skupno naj bo 10 l vode), dodamo še citronsko kislino in sladkor. Pristavimo nazaj na štedilnik, dobro premešamo in, ko masa zavre, kuhamo še 10 minut.
Steklenice polnimo med vrenjem mase, 2 – 3 cm do vrha steklenice in jih takoj zapremo, za 1 – 2 minute steklenico položimo, da razkužimo tudi pokrovček, nato napolnjene steklenice pokrijemo z odejico in pustimo, da se počasi ohlajajo, to je lahko tudi do 24 ur.
Ohlajene steklenice opremimo z etiketami, na katere navedemo ime in datum shranka in jih shranimo v temnem hladnem prostoru. Čas uporabnosti soka je najmanj 6 mesecev.
Že moj slogan, da vse koristno uporabim, govori o tem, da vsa jabolka, ki padejo iz drevesa poberem in koristno uporabim. Lučka Glaser
Uporaba in shranki jabolk v kulinariki
- Jabolčni puding.
- Jabolčni zavitek s slivami.
- Kumare z jabolki v omaki.
- Jabolčne miške z rozinami.
- Hitra jabolčna pita.
- Jabolčna pita na hitro.
- Sočna jabolčno kokosova potica.
- Potratna potica z jabolkom.
- Jabolčna marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevije.
- Jabolčni sok iz sokovnika.