Shranjevanje drobnjaka
Print Friendly, PDF & Email

V času, ko je drobnjaka v izobilju, včasih več ne vemo kam bi ga še lahko dali. Sicer se ga sproti lahko uporabi na najrazličnejše načine: od solat, solatnih in drugih prelivov, krompirjeve solate, potresenega po kuhanem krompirju in drugih jedeh, v potici, slanih mafinih, v skutnih namazih in še, … ga je včasih enostavno preveč ali pa bi ga radi shranili za obdobje, ko ga ne bo več na vrtu.

Načini shranjevanja drobnjaka so različni. Svežega lahko do enega tedna hranimo v hladilniku. Kaj pa za dlje? Lahko ga posušimo, a takšen izgubi dobršen del svoje arome. Sama ga najrajši zamrznem, saj tako ohrani vso svojo aromo in okus in je popolnoma enak, kot bi uporabili svežega.

Mimogrede, ste vedeli, da je drobnjak prava vitaminska bomba? 100 gramov drobnjaka vsebuje okoli 50 mg vitamina C, kar pa predstavlja kar 85% dnevne priporočljive količine vitamina C. Vitamin C pa ni edini, ki se nahaja v drobnjaku. Tudi vitamin A, pa vitamini skupine B, pa tudi železo in kar precej magnezija. Odličen je za prebavo, pomaga krepiti imunski sistem in še in še. Mimogrede, tudi cvetovi drobnjaka so polni dobrega in jih lahko dodamo solati, namazom. Nikar jih ne zavrzite.

Shranjevanje drobnjaka

Pripomočki za shranjevanje drobnjaka

  • posodice primerne za shranjevanje živil in zamrzovanje

Sestavine za shranjevanje drobnjaka

  • drobnjak v poljubni količini

Shranjevanje drobnjaka

Drobnjak lahko porežemo, ko njegova stebelca dosežejo nekje 15 centimetrov, režemo ga pri tleh – torej njegove liste oziroma stebelca porežemo do same osnove – dober centimeter nad tlemi. Kmalu bodo pognali novi listi. Priporoča se, da drobnjak režemo v času suhega vremena, ko je bilo nekaj dni lepo in sončno vreme, saj je tako drobnjak bolj aromatičen in polnejšega okusa, kot tik po dežju.

Svež drobnjak lahko shranimo v hladilniku do enega tedna. A za kasnejše obdobje, da bomo v drobnjaku lahko uživali tudi izven sezone pa je (zame) najbolj priročno shranjevanje z zamrzovanjem. Tako drobnjak povsem obdrži svoj okus in aromo.

Shranjevanje drobnjaka

Včasih sem drobnjak zamrzovala tako, da sem stebelca lepo zložila v pvc vrečko in jih zamrznila, ob uporabi sem narezala toliko zamrznjenega drobnjaka, kot sem ga potrebovala. Sedaj pa stvar še poenostavim.

Po tem, ko porežemo ves drobnjak, pregledamo stebelca in odstranim morebitne žuželke, slabe liste, … Pripravimo si še desko in nož ter posodico s pokrovom, primerno za shranjevanje živil, ki jo lahko damo v tudi v zamrzovalnik. Če te nimamo, si lahko pomagamo z odsluženo embalažo npr. skute ali pa uporabimo pvc vrečko.

Shranjevanje drobnjaka

Drobnjak na drobno narežemo in ga dajemo v izbrano posodico. Ko smo narezali ves drobnjak, posodico zapremo, opremimo z nalepko s podatkom o vsebini in datumu shranjevanja in jo damo v zamrzovalnik. Če naš zamrzovalnik ponuja možnost, izberemo opcijo hitrega zamrzovanja.

Shranjevanje drobnjaka

Zamrznjen drobnjak potem uporabljamo povsem enako kot bi svežega, ko ga potrebujemo, enostavno vzamemo posodico iz zamrzovalnika, odvzamemo potrebno količino drobnjaka, ga uporabimo kot bi svežega, preostanek pa vrnemo nazaj v zamrzovalnik.

Shranjevanje drobnjaka

Na povsem enak način lahko pripravimo in zamrznemo liste in stebla peteršilja, liste pehtrana.

In še ideja kako uporabiti drobnjak:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor