Shranjevanje peteršilja
Print Friendly, PDF & Email

Tako kot drobnjak, si tudi peteršilj rada shranim za kasneje, ko ga na vrtu več ni. Peteršilj je v kulinariki vsestranski in praktično nepogrešljiv, vseeno pa vedno poskrbim za nekaj ‘viška’ peteršilja na vrtu, ki ga shranim za kasneje.
Načinov je veliko, meni pa je najljubše kar zamrzovanje, saj npr. s sušenjem peteršilj izgubi del svoje arome, če ga shranjen svež skupaj s soljo mi ni všeč, svežega v hladilniku lahko hranimo le kratek čas, zamrznjen pa je ob uporabi kot bi bil svež.

Uporabim oziroma shranim oboje – tako stebla kot liste. Listi so vsestransko uporabni, lahko jih dodamo pri kuhanju, vmešamo v hladne jedi ali pa z njimi na koncu posujemo že pripravljene jedi. Stebla pa uporabimo pri kuhanju npr. goveje juhe, različnih omak ali pa morda rižote. Dodamo jih ob peki pečenke in še in še. Na koncu kuhanja ali peke stebla enostavno vzamemo iz jedi in zavržemo.

Mimogrede, ste vedeli, da je peteršilj zelo zdrav? Med drugim pomaga pri čiščenju telesa in spodbuja odvajanje vode. Bogat je s C vitaminom in kalcijem, pa tudi magnezijem, železom in vitamini skupine B. Več o peteršilju si lahko preberete tukaj.

Shranjevanje peteršilja

Pripomočki za shranjevanje peteršilja

  • posodice primerne za shranjevanje živil in zamrzovanje

Sestavine za shranjevanje peteršilja

  • peteršilj v poljubni količini

Shranjevanje peteršilja

Peteršilj, ki ga nameravamo shraniti, porežemo približno 3 centimetre nad tlemi. Liste pregledamo, odstranimo slabe liste in stebla, če je potrebno, ga umijemo in nato dobro osušimo.

Potrgamo liste in jih ločimo od stebel. Stebla dajemo na svoj kupček, liste na svojega.

Shranjevanje peteršilja

Ko smo ločili vse liste od stebel, liste na drobno nasekljamo. Nič hudega ne bo, če poleg listov nasekljate tudi kakšno tanjše stebelce –  je polno dobrega. Enako velja za liste, nič hudega, če na kakšnem steblu pustite kakšen list.

Shranjevanje peteršilja

Nasekljane liste shranimo v posodico primerno za shranjevanje.  Če te nimamo, si lahko pomagamo z odsluženo embalažo npr. skute ali pa uporabimo pvc vrečko. Jaz uporabim kar manjši steklen kozarček za vlaganje, ki ga zaprem s pokrovčkom, na katerega napišem kaj vsebuje. Stebla pa naložim v pvc vrečko. Oboje položimo v zamrzovalnik in zamrznemo, v kolikor vaš zamrzovalnik ponuja možnost hitrega zamrzovanja, jo uporabite.

Shranjevanje peteršilja

Tako, peteršilj je skupaj s stebli pripravljen da ga nato, ko ga boste potrebovali uporabite povsem enako, kot bi uporabili svežega. Pri zamrzovanju se nasekljani listi ne sprimejo, če pa se, se minimalno in jih z lahkoto ločimo z žličko ali kar s prsti.

Shranjevanje peteršilja

Na povsem enak način lahko shranite tudi pehtran, drobnjak.

In še ideja za uporaba peteršilja: spomladanska polenta.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor