Piščančji zrezki v porovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Rada imam enostavne in hitro pripravljene jedi, ki pa so hkrati bogatega okusa. Ena takšnih je tudi ta – piščančji zrezki v porovi omaki. Všeč bo ljubiteljem pora in zrezkov v omaki. Namesto piščančjega mesa lahko uporabite tudi svinjino.

Pripomočki za pripravo piščančjih zrezkov v porovi omaki:

  • nož in deska za rezanje
  • ponev za kuhanje z višjim robom in pokrovka
  • kuhalnica
  • globok krožnik, pokrovka
  • žlica
  • prijemalka
  • štedilnik

Sestavine za pripravo piščančjih zrezkov v porovi omaki

Za 3 osebe

  • 3-4 piščančji zrezki
  • 1 malo večji por
  • 4-5 češnjevih paradižnikov
  • 1 žlica posušenega peteršilja ali šopek svežega (nasekljanega)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1-2 ščepca muškatnega oreščka
  • 2,5 dl vode
  • 2 trikotnika topljenega sira
  • malo maščobe (v mojem primeru je arašidovo olje, vi pa lahko uporabite katerega koli)

Postopek priprave piščančjih zrezkov v porovi omaki:

Zrezke splaknemo pod hladno vodo in pustimo, da se malo odtečejo. Nato jih solimo in popopramo z obeh strani. V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro popečemo piščančje zrezke. Približno 2 minuti na vsaki strani, toliko, da meso zakrkne. Predlagam, da meso obračate s prijemalko, saj v primeru, da jih obračate z vilico, meso prepičite in s tem po nepotrebnem iz njega odtečejo sokovi.

Medtem, ko čakamo, da se zrezki popečejo, očistimo in narežemo por, jaz sem ga kar na kolobarje, vi pa kakor vam je ljubše. Operemo tudi paradižnike.

Piščančje zrezke, po tem, ko so se popekli z obeh strani vzamemo iz ponve (tudi pri tem si pomagamo s prijemalko) in jih položimo v globok krožnik, ki ga pokrijemo. Zrezki naj v njem počakajo na naslednji korak.

Sedaj v ponvi, iz katere smo vzeli piščančje zrezke na hitro popečemo por. Nato mu dodamo češnjeve paradižnike, ki jih pred tem narežemo na četrtine. Pokrijemo in na nizki temperaturi dušimo 1-2 minutki.


Nato dolijemo vodo, dodamo sol in poper (upoštevajte, da so soljeni in popoprani že zrezki), peteršilj, muškatni orešček. Premešamo in počakamo, za zavre.

Ko porova omaka zavre, v ponev vrnemo (s prijemalko) piščančje zrezke in dodamo še 2 trikotnika topljenega sira. Pokrijemo in na zmerni temperaturi (tako, da nalahno vre) kuhamo cca. 20 minut.

Po 3-5 minutah kuhanja, ko se topljen sirček že prične topiti, vse skupaj malo premešamo, da dobimo enotno omako in nato pokrijemo nazaj in pustimo, da se jed skuha do konca, okusi pa povežejo med seboj.

Ko je jed pripravljena jo postrežemo poleg poljubne priloge. Nam je zraven teknil kuhan krompir v kockah. Lahko pa pripravite tudi pire krompir, pečen krompir ali pa morda riž, ajdovo kašo … kar želite. Odličen bi bil tudi popečen pire krompir. Poleg pa seveda ne sme manjkati solata.

Imate radi zrezke? Potem vabim, da si ogledate še recepte za:

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 46 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor