Lučkin solatni krožnik
Lučkin solatni krožnik je nastal kot ideja in posledica sodobnega načina življenja, ki je spremenil tudi način prehrane. Včasih nam kakšna hrana ostaja, ki jo, žal, iz hladilnika že naslednji dan največkrat zavržemo, lahko pa si iz nje pripravimo okusno vitaminsko bogato solato, ki jo, glede na sestavine, lahko ponudimo kot glavni samostojni obrok, malico ali večerjo. Spodnji recept naj bo tako ideja in navdih kako porabiti ostanke prejšnjih obrokov.
Pri načrtovanju obrokov in nabavi sestavin, lahko veliko prispevamo k zmanjševanju količine zavržene hrane, zato najprej poglejte, kaj je ostalo v hladilniku od prejšnjih dni in si s svojo iznajdljivostjo pripravite nov obrok.
Lučkin solatni krožnik – pripomočki
- sekljalnik
Lučkin solatni krožnik – sestavine
Za štiri osebe:
- 200 g ocvrtih piščančjih beder ali prsa brez kosti
- 200 g ocvrtih bučk
- 120 g surovih rdečih redkvic
- 240 g paradižnika
- 150 g surovega rdečega korenja
- 200 g kuhanih testenin
- 110 g čebule
- 100 g zelene solate
- oljčno olje po okusu
- jabolčni ali vinski kis
- morska sol in poper po želji
Lučkin solatni krožnik – postopek
Vse sestavine, ki jih bomo uporabili, naj bodo ohlajene na sobni temperaturi.
Ocvrte bučke z ostrim nožem narežemo na 8 – 10 mm široke rezance. Prav tako ocvrto in ohlajeno piščančje meso. Vse skupaj previdno nalagamo v skodelico, med rezanjem dobro preverite, da meso ne vsebujejo ostankov kosti.
Surovo zelenjavo dobro operemo in jo razrežemo na poljubne manjše koščke, priporočljivo pa je, da korenček še dodatno sesekljamo s sekljalnikom.
Ohlajene testenine, ki so lahko različnih oblik in so kuhane po navodilu proizvajalca, rahlo razrahljamo, da se lažje vmešajo v ostale sestavine.
Vse sestavine naložimo v skodelo, po potrebi posolimo, prelijemo s kisom in oljem in rahlo premešamo, ali pa sestavine dekorativno naložimo, da je že samo pogled na pripravljene sestavine zapeljiv. Ljubitelji popra pa po želji popoprajo.
Izgled in okus solat, pa je tudi odvisen od živil, ki jih uporabimo, iznajdljivosti gospodinje in začimb, ki jih bo uporabila. Lučka Glaser
Solate in solatni krožniki za vse letne čase:
- Hrenovke in štorovke v solati.
- Sardine v mešani solati.
- Korenčkova solata z jabolkom.
- Regratova solata s krompirjem in repno cimo.
- Rdeča leča s fileji skuše.
- Rdeče zelje v solati s krompirjem in korenjem.
- Solatni krožnik s piščancem in belim sirom.
- Vitaminsko bogata zimska solata.
- Solatni krožnik s popečeno slanino.
- Buče v solati z olivnim oljem.