Kako porabiti zelen paradižnik?
Print Friendly, PDF & Email

Ko gre sezona paradižnika h koncu in na vrtu ostanejo le še, sicer lepi, a zeleni paradižniki, se nam jih zdi škoda zavreči. In res bi bila škoda, če bi jih zavrgli, iz njih namreč lahko ustvarimo prave kulinarične specialitete.

Pa si poglejmo nekaj idej, kako porabiti zelen paradižnik.

Ocvrti zeleni paradižniki

Po okusu malo spominjajo na bučke, vendar njihova struktura je bolj kompaktna in okus svež, kot bi bila dodana limona za svežino.
Za recept klikni TUKAJ.

Marmelada iz zelenega paradižnika

Vsekakor je posebna, tako kot njene sestavine. Najprej vas preseneti s svojo barvo, nato še z okusom. Posebna, drugačna. Vredna, da jo poskusite.
Za recept klikni TUKAJ.

Borovničeva marmelada z zelenim paradižnikom in banano

Okusna marmelada pripravljena iz zanimive kombinacije sadja in zelenjave. Če imate kakšen zelen paradižnik odveč, ga le spremenite in ‘skrijte’ v okusno marmelado po spodnjem receptu. Bodo vaši jedci ugotovili kaj se skriva v njej? Dvomim. 🙂
Za recept klikni TUKAJ.

Frtalja iz zelenega paradižnika

Frtalja iz zelenega paradižnika je okusna, rahlo kiselkastega okusa, ki pa ga ublaži rahlo sladek okus čebule.
Za recept klikni TUKAJ.

Ajvar z zelenim paradižnikom

Ajvar z zelenim paradižnikom je shranek, ki si ga pripravimo pozno v jeseni, ko nam na vrtu ostane še zelen paradižnik in ne vemo kaj oz. kam bi z njim. Zelenemu paradižniku dodamo rdečo papriko, tako da je izgled ajvarja bolj prijetno rdeč, kislost pa zmanjšamo z dodanim sladkorjem.
Za recept klikni TUKAJ.

Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico

Solata z zelenim paradižnikom in fižolom v zrnju za ozimnico je dobrodošla v zimskem času, ko nam vrt pokrijeta slana in sneg.
Za recept klikni TUKAJ.

Bolgarska solata za ozimnico

V poznem jesenskem času in dolgotrajni zimi, je bolgarska solata, ki je polna vitaminov in mineralov, dobrodošla priloga raznim mesnim narezkom, kot solata pri kosilu, ali kot samostojni obrok za tiste, ki obožujejo solate.
Za recept klikni TUKAJ.

Da preženemo morebitne dvome ...

Ali je zeleni paradižnik strupen za uživanje?

Surov vsekakor. Razlog za to  se skriva v solaninu.
Alkoid solanin najdemo tudi v jajčevcu (zato surov jajčevec ni primeren za uživanje in ga je treba toplotno obdelati), pa tudi krompirju (pri očesih, zelenem delu krompirja, kar pa običajno obrežemo). Njegova naloga je pravzaprav varovanje rastline pred obolenji. A za človeka je lahko nevaren že v zelo majhni količini. V paradižniku se nahaja v listih in peclju. Zato pri zrelem paradižniku del, kjer je pritrjen pecelj izrežemo. Zelo velika količina solanina pa je prav v zelenih, nezrelih plodovih. Zato zelenega paradižnika v surovi obliki ne uživamo.

V kolikor bi zaužili solanin, bi se pojavila driska, vrtoglavica in slabo počutje. Solanin pa vpliva tudi na živčni sistem in (lahko) povzroči celo hude nevrološke težave, srčno aritmijo. Simptomi se pojavijo nekje v okviru osmih ur, v velikih odmerkih tudi prej, lahko celo takoj po zaužitju.

Ker pa se solanin uniči s kuhanjem, je tako marmelada iz zelenega paradižnika popolnoma varna za uživanje.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor