Barvanje pirhov s tie-dye tehniko
Print Friendly, PDF & Email

Pirhi, barvani s tehniko tie-dye, so res posebni, unikatni in vsak vzorec je neponovljiv. Tie-dye pomeni zavezan in pobarvan, ta način barvanja pa je bolj poznan pri barvanju oblačil. Tudi pri barvanju pirhov jajcem naredimo nekakšno oblekico, ki jo pobarvamo, ta pa pusti sledi na jajčni lupini in tako ustvari čudovite velikonočne pirhe. Poglejmo postopek, ki ni zapleten – meni je pomagala moja 5-letna hči.

Pripomočki za barvanje pirhov s tie-dye tehniko:

 • 15 papirnatih brisačk
 • 15 elastik
 • 5 žličk
 • barve za pirhe v prahu (uporabila sem 5 različnih barv v prahu, vsake 2 g)
 • krožnika
 • 5 posodic za barve (uporabila sem plastično embalažo od različnih mlečnih izdelkov)
 • pršilka za vodo
 • folija ali plastična vrečka za zaščito delovne površine
 • po potrebi zaščitne rokavice

Sestavine za barvanje pirhov s tie-dye tehniko:

 • 15 belih kuhanih jajc (če nimamo belih, lahko pobelimo rjava jajca)
 • 1 dl vroče vode za mešanje barv
 • 2 dl hladne vode, ki jo nalijemo v pršilko
 • nekaj žlic sončničnega olja

Postopek za barvanje pirhov s tie-dye tehniko:

Jajca, ki jih bomo pobarvali s tehniko tie-dye, najprej skuhamo, da dobimo trdo kuhana jajca. Naložimo jih v posodo, v kateri jih bomo kuhali, dolijemo hladno vodo, da so vsa prekrita in jo postavimo na štedilnik. Ko voda začne vreti, znižamo temperaturo in na srednjem ognju kuhamo 8-10 minut, nato pa odstavimo, odlijemo vodo in jih prelijemo s hladno vodo ali jih preprosto pustimo, da se ohladijo. Po želji lahko rjava jajca pobelimo s kuhanjem v kisu.

Ko imamo jajca pripravljena, si pripravimo delovno površino, ki jo zaščitimo s folijo ali plastično vrečko, sama pa sem jo prekrila še s časopisnim papirjem. Pripravimo si 15 kosov papirnatih brisačk in 15 elastik. Vsako jajce posebej položimo na sredino papirnate brisačke in ga ovijemo vanjo ter pritrdimo z elastiko. Tako pripravimo vsa trdo kuhana bela jajca.

Pripravimo še barve, s katerimi bomo barvali pirhe. V vsako posodico nasujemo 2 g barve za pirhe v prahu. Iz rdečega in modrega prahu sem skušala ustvariti še šesto barvo – vijolično, a se ni izšlo najbolje in je nastala rjava barva.

Vsaki dolijemo približno 1/5 dl (nekaj žlic) vroče vode ter premešamo z žličko. Nič hudega, če ostane kakšna grudica.

Jajca, zavita v papirnate brisačke, zložimo na krožnik in se lotimo barvanja. Pobarvali bomo v bistvu papirnato brisačko, ta pa bo barvo prenesla na jajčno lupino v naključnem vzorcu. Barvo na papirnate brisačke nanašamo s pomočjo žličk. Po potrebi pri tem uporabljamo zaščitne rokavice, sicer pa lahko za odstranitev barve s prstov uporabimo ta trik.

Z barvo delamo po občutku in je nekje dodamo več, drugje manj. Na koncu jajca popršimo z vodo, ki smo jo nalili v pršilko. Tako se bo barva bolje razlila po papirnati brisački in ustvarila vzorec na lupini jajc.

Tako pobarvana jajca pustimo stati čez noč ali približno 10 ur oz. dokler niso papirnate brisačke na njih skoraj suhe.

Ko so papirnate brisačke skoraj posušene, s pričakovanjem odvijemo jajčka. Če nam pomagajo otroci, to prepustimo njim, saj je to tisti trenutek, ki ga vsi nestrpno čakamo.

Na vsakem odvitem pirhu se bo pokazal čudovit vzorec.

Da bi barve na pirhih, barvanih s tie-dye tehniko, bolj zažarele, jih premažemo s kapljico ali dvema sončničnega olja. Če smo jajca prej pobelili s kuhanjem v kisu, je lupina bolj porozna in bomo potrebovali kakšno kapljico olja več. Na spodnji fotografiji se vidi, kje je pirh že naoljen in svetleč in kje so barve še bolj blede in mat.

Čudovite mavrične pirhe, ki smo jih pobarvali s tehniko tie-dye, le še postavimo v košarico in na mizo z velikonočnimi dobrotami.

Prijetno barvanje pirhov s tehniko tie-dye!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor