Lahka telečja obara
Print Friendly, PDF & Email

V sodobnem času, ko ves čas hitimo in delamo, je posledično takšna tudi hrana. Toda včasih si je preprosto treba vzeti čas — zase in hrano. Lahka telečja obara se kuha počasi in malce dlje, a je polnega in domačega okusa, prileže pa se v vseh letnih časih. Zanjo potrebujemo le nekaj sestavin in predvsem veliko ljubezni. 🙂

Lahka telečja obara – pripomočki:

  • ponev
  • električni ali plinski štedilnik
  • kuhalnica
  • 3-litrski keramični lonec (za počasno kuhanje)
  • palični mešalnic
  • posoda za mešanje omake
  • deska za rezanje
  • nož za rezanje

Lahka telečja obara – sestavine:

Za 4 osebe:

  • 300 g teletine
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 4 manjši krompirji
  • 2 korenčka
  • 200 g (zamrznjenega) graha
  • vejica svežega peteršilja in zelene
  • začimbe: pol žličke soli, ščepec popra, čilija, žlička sladke rdeče paprike, žlička gorčice, dve žlički sojine omake, ščepec karija, žlička začimbne mešanice, po želji pa še druge začimbe
  • oljčno olje
  • voda (po potrebi)
  • en kos folije za živila in krožnik za marinado
  • 2 lovorja

Lahka telečja obara – postopek:

Teletino narežemo na kocke, dodamo vse začimbe in žlico olja ter premešamo. Pokrijemo s folijo in pustimo stati vsaj eno uro, še bolje pa čez noč, da se okusi prepojijo.

Lahka telecja obara

V ponvi segrejemo žlico olja in dodamo sesekljano čebulo, ki jo prepražimo do mehkega.

Lahka telecja obara

Nato čebulo prestavimo v lonec, v ponvi pa na istem olju še na hitro popečemo meso.

Lahka telecja obara

Ponev odstavimo z ognja. V lonec damo meso iz ponvi, nato pa še preostale sestavine: sesekljan krompir, narezan korenček, česen, lovor in ostale začimbe po želji (jaz sem dala žličko začimbne mešanice, malce več popra in mlete rdeče paprike).

Lahka telecja obara

Vse zalijemo z vročo vodo, ki naj je ne bo preveč — le toliko, da bo vse sestavine v loncu pokrila. Na manjšem ognju kuhamo pokrito vsaj dve uri.

Lahka telecja obara

Nato zajamemo približno četrtino in pretlačimo s paličnim mešalnikom.

Lahka telecja obara

Pretlačeno vrnemo nazaj v lonec, premešamo in dodamo še zamrznjen grah. Vse skupaj kuhamo še okrog 20 minut. Na koncu dodamo še sesekljan peteršilj.

Lahka telecja obara

Lahka telečja obara je pripravljena. Je ravno prav gosta, vseeno pa se v njej jasno vidijo vse sestavine. Dober tek!

Lahka telecja obara

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor