Lahka telečja obara
V sodobnem času, ko ves čas hitimo in delamo, je posledično takšna tudi hrana. Toda včasih si je preprosto treba vzeti čas — zase in hrano. Lahka telečja obara se kuha počasi in malce dlje, a je polnega in domačega okusa, prileže pa se v vseh letnih časih. Zanjo potrebujemo le nekaj sestavin in predvsem veliko ljubezni. 🙂
Lahka telečja obara – pripomočki:
- ponev
- električni ali plinski štedilnik
- kuhalnica
- 3-litrski keramični lonec (za počasno kuhanje)
- palični mešalnic
- posoda za mešanje omake
- deska za rezanje
- nož za rezanje
Lahka telečja obara – sestavine:
Za 4 osebe:
- 300 g teletine
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 4 manjši krompirji
- 2 korenčka
- 200 g (zamrznjenega) graha
- vejica svežega peteršilja in zelene
- začimbe: pol žličke soli, ščepec popra, čilija, žlička sladke rdeče paprike, žlička gorčice, dve žlički sojine omake, ščepec karija, žlička začimbne mešanice, po želji pa še druge začimbe
- oljčno olje
- voda (po potrebi)
- en kos folije za živila in krožnik za marinado
- 2 lovorja
Lahka telečja obara – postopek:
Teletino narežemo na kocke, dodamo vse začimbe in žlico olja ter premešamo. Pokrijemo s folijo in pustimo stati vsaj eno uro, še bolje pa čez noč, da se okusi prepojijo.
V ponvi segrejemo žlico olja in dodamo sesekljano čebulo, ki jo prepražimo do mehkega.
Nato čebulo prestavimo v lonec, v ponvi pa na istem olju še na hitro popečemo meso.
Ponev odstavimo z ognja. V lonec damo meso iz ponvi, nato pa še preostale sestavine: sesekljan krompir, narezan korenček, česen, lovor in ostale začimbe po želji (jaz sem dala žličko začimbne mešanice, malce več popra in mlete rdeče paprike).
Vse zalijemo z vročo vodo, ki naj je ne bo preveč — le toliko, da bo vse sestavine v loncu pokrila. Na manjšem ognju kuhamo pokrito vsaj dve uri.
Nato zajamemo približno četrtino in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Pretlačeno vrnemo nazaj v lonec, premešamo in dodamo še zamrznjen grah. Vse skupaj kuhamo še okrog 20 minut. Na koncu dodamo še sesekljan peteršilj.
Lahka telečja obara je pripravljena. Je ravno prav gosta, vseeno pa se v njej jasno vidijo vse sestavine. Dober tek!