Domač mandarinin liker
Mandarine so sočen sadež, ki je prijetno sladko-kislega okusa. Takšno aromo ima tudi domač mandarinin liker. Njegova priprava je preprosta, barva je čudovito oranžno-rumena, vonj je privlačen, okus pa osvežilen in saden. Je odličen aperitiv za goste, lahko pa tudi zelo izvirno in domače darilo ob različnih priložnostih. Seveda pa je najbolje, če imate možnost kupiti ali nabrati neškropljene mandarine.
Pripomočki za mandarinin liker:
- večji stekleni kozarec s pokrovčkom
- palični mešalnik ali sokovnik
- dve plastični posodi
- kuhalnica
- kozica
- lijak (in cedilo)
Sestavine:
- 9 mandarin
- 9 dl belega ruma
- 250 g sladkorja
- 1 dl vode
Postopek za pripravo mandarininega likerja:
Če imate domače oz. neškropljene mandarine, jih samo narahlo operete, olupite in v eno posodo dajte olupke, v drugo pa mandarine.
Z olupljenih mandarin čim bolj odstranite belo kožico, ki je vidna na spodnji sliki, saj oddaja grenkobo.
Iz mandarin iztisnite sok s pomočjo paličnega mešalnika ali sokovnika.
V velik steklen kozarec večplastno zložite olupke mandarin in jih zalijte z iztisnjenim mandarininim sokom.
Nato dodajte še beli rum. Nalijte ga do vrha kozarca oz. toliko, da bodo olupki povsem prekriti.
Kozarec dobro zaprite in pretresite. Odnesite ga v temen in hladen prostor (npr. v shrambo), kjer naj stoji 30 dni. Občasno ga pretresite.
Po 30 dneh olupke odstranite in v kozarcu bo ostala samo še tekočina.
V kozici zavremo vodo in vanjo dodamo sladkor. Mešamo, da se sladkor raztopi in nastane sirup.
Ko se sirup (iz vode in sladkorja) ohladi, ga dolijemo v kozarec in premešamo z mandarininim sokom ter rumom.
Tako nastane domač mandarinin liker, ki je prijetno sladkega okusa, obenem pa mu da aroma citrusov tudi določeno svežino. Če želite, lahko liker tudi precedite, da v njem ne bo manjših delcev mandarin. Potem ga natočite v lepe steklenice in uživate s svojimi najbližjimi, ki bodo takega darila še posebej veseli. Čin, čin!