Limoncello
Print Friendly, PDF & Email

Krasen in ne premočen aperitiv, ki omamno diši po limoni, to je limoncello, ali limonin liker. Za malenkost hladnejše jesenske dni, pa tudi še prihajajoče zimske, lahko ga uporabljate pri pripravi kokteljov, ali pa ga kar tako ponudite prijateljem. 🙂

limoncello-7

Limoncello – pripomočki:

  • kozica 2x
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • cedilo + gaza
  • oster nož
  • ribežen
  • topla tekoča voda za pranje
  • steklenice za shranjevanje
  • ožemalnik citrusov
  • lij
  • zajemalka

Limoncello – sestavine

  • olupek 15 limon
  • sok 2-3 limon
  • 700 g sladkorja
  • 1 l vodke (40 %), ali 500 ml alkohola (cca. 94 %)
  • 1,5 l vode

Limoncello – postopek:

S toplo vodo dobro operemo vse limone. Limone naj bodo ne-škropljene.

limoncello

Z ostrim nožem jim odstranimo olupek, pazimo, da odstranimo oz. olupimo samo rumeni del olupka, zraven naj bo, kar se le da, čimmanj belega dela olupka. Beli del, naredi liker nekoliko grenek, kar pa ne želimo.

limoncello-1

Limonam lahko olupek odstranimo tudi z ribežnom, kar je tudi nekoliko lažje in hitreje, ter bolje lahko kontroliramo koliko olupka bomo odstranili.

limoncello-2

Olupke denemo v kozico, ter čezenj prelijemo vodo, kozico pokrijemo s pokrovom, ter jo pustimo stati 24 ur, oz. en cel dan.

limoncello-3

Z ožemalnikom citrusov, ožamemo dve do tri limone. Z limoninim sokom ne pretiravamo, saj bo liker hitro postal kiselkast. Po pretečenem času, kozico pristavimo na štedilnik, vanjo dodamo sladkor in sok dveh do treh ožetih limon. Štedilnik prižgemo, ter vsebimo pripeljemo do vrenja, med tem mešamo, da se sladkor raztopi.

limoncello-4

limoncello-5

Ko prične vreti, kozico odstavimo in pustimo, da se ohladi, do sobne temperature. Ko se je vsebina ohladila, ji primešamo vodko ali alkohol. Če boste limoncello delali z alkoholom in ne z vodko, dodajte najprej 400 – 500 g sladkorja, nato poskusite, če vam sladkoba ustreza, po potrebi dodajte še ostali sladkor. S pomočjo cedila in gaze, ga precedimo v drugo kozico.

limoncello-6

S pomočjo lija in zajemalke ga polnimo v steklenice, katere dobro zapremo in jih shranimo v hladen in temen prostor.

 

Nom nom in na zdravje! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor